Tapahtumia vuodelta 2013

Turun Punkalaidun-seura ry:n vuoden 2013 tapahtumia.

 
TAPAHTUMIA VUODELTA 2013
TARINAILTA
Perinteistä tarinailtaa vietettiin tammikuun loppupuolella. Aiheena oli Martti Rautionmaan ääinauhastosta poimittujen murretarinoiden kuuntelua. Seuramme jäsen, suomen kielen emeretiusprofessori Aimo Hakanen viritteli jokaisen kuunnellun kertomuksen jälkeen läsnäolijoiden kanssa keskustelua murteesta ja itse tarinoista. Pitäjän eri puolilta oli valittu äänitteitä, joten murteessakin oli eri vivahteita.
Tilaisuudessa oli myös nähtävillä seuran 50 -vuotistaipaleelta otettuja valokuvia, useita albumeita.
Oli hienoa, että tarinailta veti jäsenistöä paikalle, sillä mukan oli liki 30 henkilöä.
 
TEATTERIMATKA
Huhtikuun loppupuolella seura teki teatterimatkan Rauman kaupunginteatteriin katsomaan Tapio Koivukarin kirjan pohjalta tehtyä "Missä aallot murtuvat" -näytelmää. Esitys oli kaunista draamaa, mikä jakoi katsojakunnan kahtia, toiset pitivät ja toiset eivät. Mukavalle lauantaiehtoopäivän matkalle oli saatu akiteerattua myös 30 henkilöä, tosin melkein puolet oli, "ei seuramme jäseniä". Tästä voi antaa jäsenistölle nuhteita, kun ei lähdetä tosi edulliseen, "omaksutannushintaiseen" teatterimatkaan mukaan. Tuli seurassa jo harkittavaksi kannattaako näitä järjestää!
 
VUOSIKOKOUS
Vuosikokousta pidettiin pääsiäisen jälkeen Aurajoen rannalla merikeskus Forum Marineumin laiturissa museolaiva s/s Borella. Kokouksen aluksi kahvituksen yhteydessä saimme kuulla esityksen laivan historiasta. Pääsimme myös tutustumaan itse laivaan. Vuosikokous noudatteli säännöissä määrättyjä asioita ja valituksi tuli osanottajaväähyden vuoksi eri "virkoihin" aina se jäsen "entinen".
Surulla vaan on todettava, että vuosikokoukseen ei saada väkeä. Tulisi uusien hallitusjäsenten myötä raikkaita tuulahduksia toimintaan. Varsinkin nuoria on toivottu mukaan, mutta ei yhdistystoiminta ole heidän keskuuudessaan in. Ei taida tälläinen "vanha piirteinen" kotiseutuajattelu olevan enään mitään. Netissä ja facebookissa sählätään ja keskustellaan. Seuraavaan vuosikokoukseen harkitsemme olut-tarjoilua ja karaokea. Seuravia vuosikokouksia harkitsemme jo pitävämme facebookissa ja witterissä.
Toivottavasti ei, ohan se mukava tavata Punkalitumelaislähtöisiä henkilöitä ja joskus jopa se laulava murrekkin sieltä esiin työntyy.
 
KAIKKIEN AIKOJEN MAATALOUSNÄYTTELY
Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyssä seuramme oli taas esittelemässä toimintaansa ja jakoi omaa Laitumelainen lehteä. Mukava oli jutella tuttujen ja vieraiden kanssa. Jotenkin jäi kuitenkin se kuva, että ohimenevät ihmiset eivät olleet kiinnostuneita tällaisesta kotiseutuseurastamme. Ehkä aika on ajanut ohi tälläisen kotiseutuyhdistystoiminnan. Tosin eräskin vanhempi kotipitäjän herrasmies poikkesi juttusille ja kiitti oikein, että ollaan tällaista seuraa pyöritetty jo 50 vuotta. Tällaiset kiitokset kyllä antavat pontta seuran vetäjille.
Maksavien jäsenten määrä on pysynyt suhkoht vakiona, tosin "viikatemies" harventaa jo kovalla kädellä jäsenistön määrää. Viiime vuonna maksavia jäseniä oli n. 160 henkilöä ja 10 yhteisöjäsentä. Katsotaan, kuinka kauan vielä leikissä olevat jaksavat seuraa pyörittää. Jos ei nuoria saada mukaan on seuran lopetus lähempänä kuin uskalletaan ajatella.
Tämä vuosi mennään vielä pää pystyssä ja kotiseutuhengessä.

LAITUMELTA LÄHTÖISIN
Jukka Saarisen runot ja laulut
LAITUMELTA  LÄHTÖISIN uusi tapahtumasarja Yli-Kirran museoalueella sai hienon lähtöstartin heinäkuun 21 päivänä, kun seuramme oli yhdessä Museoyhdistyksen kanssa järjestämässä toimittaja Jukka Saarisen runo- ja laulutilaisuutta. Jukan tuotantoa kuultiin niin runojen muodossa kuin lauluinakin. 
Tapahtumassa julkaistiin Jukan uusin, neljäs, runokirja "Enkeli kanssasi".  Riimityksen mestarin runoja tilaisuudessa esitti taidokkaasti Tarja Kupias-Kotilainen.  Musiikista vastasi Vesa Alaren housebändi, Vesa oli myös sovittanut esitetyt kappaleet. Tilaisuus avattiin "Yli-Kirran ylisillä" kappaleella, jonka aikoinaan pitäjän jenkka-kilpailuun sävelsi Viljo Marttila ja sanoitti Jukka Saarinen.  Jukan hankkimana oltiin saatu hienoja kappaleita tulkitsemaan maan tähtikaartiin kuuluvia esiintyjiä aina tangokungaallisesta Mervi Koposesta lähtien.  Mikä hienointa "oman kylän" tyttö Kaija Pietilä os. Kaunisto esitti hienosti tulkiten Jukan hienoimpia tangoja "Rannalla tuulee".  Naapurikaupungin puolelta oli saatu myös Hanna Ekola, itsekkin myös runoilija, esittämään Jukan kappaleen "Ilo, valo ja voima". Hienointa antia oli Jukan Vesa Alareen uudelle CD:lle juuri sanoittamat lappi-aiheiset kappaleet, "Tiemme lappiin vei", "Kaunis karu maamme", "Vaeltajan rukous".  Risto Pahlaman esittämä "Yhdestoista hetki" ja Mervi Koposen esittämä "Minä taistelen" ovat mitä hienointa antia iskelmäsanoituksen saralta.
Tilaisuus päätettiin kaikkien 10 esiintyjän yhteislauluun Katri-Helenan euroviisukappaleella "Tule luo". Tilaisuuden lupsakkasta juonnosta vastasi musiikkitoimittaja Lasse Finskas, joka myös Jukkaa haastattelemalla pääsi näin runojen ja laulujen sanoitusten taustoihin.

Harvoin on näin täyteliästä kulttuuritapahtumaa pystytty tarjoamaan punkalaitumelaisille.  Puhheenjohtajaakin tultiin kädestä kiittämään näin hienon tilaisuuden järjestämisestä. Olisi toivonut, että kotipitäjän vakioasukkaat olisivat tilaisuuteen paremmin lämmenneet ja tulleet museon mäelle.  Meitä paikalla olleita oli n. 160 - 170 henkeä, tosin 2/3 -osaa oli entisiä kotipitäjäläisiä sekä muita runon ja musiikin ystäviä kuin punkalaitumelaisia.
Ihmettelen missä olivat pitäjän kulttuuri- ja musiikki-ihmiset?
Kitos tilaisuudesta Jukalle, esiintyjille ja Museon isännälle Kalevi Sillanpäälle!
 
PUNKALAITUMEN PÄIVÄ
Punkalaitumen nimikkopäivänä 28.7.2013 seuramme edustajat kotikirkon Jumalanpalveluksen jälkeen perinteisesti tekivät kunniakäynnin ja laskivat kukkalaitteen Menneiden Sukupolvien muistomerkille.
Seuran varapuheenjohtaja Panu Helariutta piti ansiokkaan puheen muistomerkillä ja sen jälkeen yhdessä Pitkäsen Virpin kanssa laskivat kukkalaitteen muistomerkille papin ja kirkkokansan läsnäollessa.
 
LIISAN EVAKKOTUPAAN JA VANHAAN MALMIIN TUTUSTUMINEN
Elokuun loppupuolen kauniina iltana pääsimme tutustumaan Liisan Evakkotupaan ja Paraisten Vanhaan Malmiin.  Aluksi Liisa kierrätti meitä Vanhan Malmin alueella ja kertoili lapsuutensa muistoja eri taloista ja paikoista.  Pääsimme käymään myös Paraisten kirkossa, jota Panu päällisin puolin esitteli.  Liisan Evakkotuvalla kahvien ja karjalanpiirakoiden jälkeen Liisa kertoili vaiherikkaasta evakkotaipaleestaan Karjaln kannakselta, Koivistolta, Paraisille.  Liisa muisteli perheen ja lapsen, "evakon", tuntemuksia Paraisille asettuessaan. Evakkotuvalla näimme kammarin, mihin perhe oli majoitettu, kun toisessa päässä pientä mökkiä asui talon omistaja. Liisalla on myös tuvallaan alkuperäisiä evakkoasunnon huonekaluja ja esineitä.
Kiitämme Liisaa ja Panua tarjoilusta ja mielenkiintoisista esityksistä.

MARJA-, SIENI- JA ULKOILURETKI
Syyskuun puolenvälin lauantaiaamuna klo 10:00 kokoonnuttiin Punkalaitumen torille ja siitä jatkettiin matkaa Haukan kotalaavulle Liitsolan takamaille Ruokostenriuttaan. Pekka antoi marjastajille ja sienestäjille pari tuntia aikaa metsässä kiertelyyn ja itse alkoi kumppaneineen virittelemään laavulle tulia, että saatiin nokipannukahveet kiehumaan ja makkaranpaistoon hyvät hiillokset.
Porukan saapuessa kahvit olivat valmiit ja makkarat olivat jo paistumassa.  Marjastajien ja sienestäjien saaliit olivat kohtalaiset, varsinkin puolukkaa parhaat poimijat löysivät ämpärinsä täyteen.  Tulien ääressä kertailtiin marjaonnea ja jutusteltiin mukavia Jokisen Kalevin johdolla.
Puhheenjohtaja Pekalla oli myös ikävämpiä uutisia ja kunnipuheenjohtajamme Antin pois menon johdosta vietimme kodassa hiljaisen hetken Antti Korventaustan muistolle.
Retkellemme tänä vuonna osallistui 25 ulkoilijaa nauttien lämpimästä syksyisestä säästä ja metsässä samoamisesta sekä kodan savuntuoksuisesta ilmapiiristä.  Oli mukava mennä kotiin savuntuoksuisissa vaatteissa.  Se on sitä oikeata erähenkistä elämää kaupunkilaisen elämään!
Kiitämme mesästysseura Haukkaa, että saimme käyttää heidän kotalaavuaan syksyisen retkemme kohteena. Kiitos ! 

PIKKUJOULU
Seuran perinteistä pikkujoulua vietettiin jo maraskuun puolella perjantaina 22 pv. Tähtiesiintyjäksi oli saatu imitaattori, laulaja Martti Koivisto.  Nuorimies imitoi juttuja kertoen ja myös laulaen eri taitelijoiden äänillä.  Sieltä tuli vanhojen iskelmätaiteilijoita niin Tapsa Rautavaarasta, Jukka Kuoppamäestä, Sakari Kuosmasesta, Juicesta, Jopi Ruonansuusta aina Ruikonperän multakurkkuun Jaakko Teppoon. Taiteilija esitti myös omalla äänellään kitaralla säestäen omia kapaleitaan juuri ilmestyneeltä CD-levyltään.  Ilan kruunasi hyvä jouluruoka jota taas nautittiin antaumuksella.  Illan mittaan laulettiin Niemisen Unton säestäessä joululauluja Rantasen Reijon toimiessa esilaulajana. Puuropuheen piti runoilija, toimittaja, riimittelijä Saarisen Jukka. Pukkikin kävi jakaen lahjojaan.  Panun kotiseutuhenkinen tietokilpailun kysymyksistä Syrjälän Kyösti taisi tietää puolet, kahmien karkkipalkinnot.  Mahtava arpajaispöytä saatiin sentään tyjäksi ennen kotiinlähtöä. Kiitokset apajaispalkintojen lahjoittajille!
Kivikosken Maurikin soitteli viulullaan tuttuja kappaleita. 
Taas elettiin luonnikas iltahetki juurille ja muistoille.  Kiitos kaikille mukana olleille.
 
 
p.s. Käykää näiden Reijon kotisivujen kautta myös lukemassa jäsenlehteämme Laitumelaista!