Turun Punkalaidun-seura ry

Yhdistys: Turun Punkalaidun-Seura ry
Yhteystiedot: Pekka Virtanen, Kaakkurinkuja 4, 21210 RAISIO
Y-tunnus: 1493069-8
 
 
55 vuotta 
Polkua auki juurille!

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA !

 

SEURAN TAPAHTUMAKALENTERI  SYKSY / TALVI 2018 - 2019 

PIKKUJOULU

Perinteistä pikkujoulua vietetään la 8.12.2018 klo 18:00 (huomioi alkuperäisestä muuttunut päivä ja aika) Ravintola Verkahovi, Verkatehtaankatu 4, Turku.
Iltaa vietetään musiikkipitoisen ohjelman ja jouluruokailun merkeissä. Muusikko Eveliina Jaatinen musisoi, laulaa ja laulattaa joululaulumme. Puolalan koulun musiikkiluokan ryhmä ja Punkalaitumen Aron sisarukset lauluillaan ja musisoinnillaan ilahduttavat kuusijuhlaamme. Itse emeritius prof. Heikkikin on lupautunut ottaa "kurttunsa" mukaan. Maankuulut arpaiset ja pukkikin on ohjelmassa ym. kotiseutuhenkistä ohjelmaa.
Ruokailun onnistumiseksi ilmoita tulostasi 3.12 mennessä Laurille p. 044 5457275, sp; Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai Pekalle p. 040 5910576, sp; Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Jouluruokailun sponsoroitu hinta on 30,-/henk. Maksu seuran tilille FI3643090010171684. Tervetuloa!

 

TARINAILTA  

Ti 22.01.2019 klo 18:00. Wercafe, Verkahovi, Verkatehtaankatu 4, Turku.
Vapaamuotoista keskustelua muistellen kotipitäjän entisajan huvituksia ja huvipaikkoja. Seura tarjoaa pullakahveet. Lähde tarinoimaan tai vaan muuten kuuntelemaan ja tuttuja tapaamaan! Tervetuloa!

 

VUOSIKOKOUS
Torstaina 11.04.2019 klo 18:00 Wercafe, Verkahovi, Verkatehtaankatu 4, T:ku. Käsitellään sääntöjen määräämät asiat.  Tule päättämään kotiseutuseuran tulevaisuudesta. Kahvitarjoilu. Tervetuloa!

 p. 
HUOM!

Tarkkaile ilmoitteluamme tapahtumista jäsenlehtemme sivuilta ja Punkalaitumen Sanomien "seurat toimivat" -palstalta sekä Turun Sanomien "yhdistykset"-palstalta. Seuralla on myös oma ryhmä Face-bookissa.

 

KOTISEUTUSEURAMME  JÄSENLEHTI   "LAITUMELAINEN"
TÄYTTÄÄ  JO  ENSI  VUONNA  30 VUOTTA !!
  

 

TAPAHTUMIA  JA  ASIOITA  VUODELTA  2018

KESÄN  TAPAHTUMAT
- Perinteinen kunniakäynti "Menneiden sukupolvien muistomerkille" Punkalaitumen päivänä kuivui tänä vuonna aattona "Laitumelta lähtöisin" tilaisuuden jälkeen illansuussa pienellä porukalla tehtyyn kukkalaitteen laskuun.  Ihmetystä herätti, kun pitäjän nimikkopäivänä sunnuntaina 29.07 ei ollut aamujumalanpalvelusta, vaan illalla joku hartaustilaisuus pappilassa.  Vähän näyttää seurakunta panostavan entisen kotipitäjämme merkkipäivään.  Toivottavasti ensi vuonna on seurakuntakin mukana, kun Punkalaidun täyttää 380 vuotta.

- "Laitumelta lähtöisin" -tilaisuus 28.07 Yli-Kirran navetassa oli menestys. Kitarabändi The Vintage Group 50 vuoden takaa veti lähes 200 kuulijaa helteiseen iltapäivään museon mäelle. Paikalla olleet olivat positiivisesti yllättyneitä poikien hienosta soitosta.  Kappaleet olivat 60- ja 70 -luvun iskelmiä, mitkä hyvin sopivat ajan sähköiseen beat-henkeen. Esityksen alussa Saarisen Jukka kertoili orkesterin perustamisesta yhteiskoululla 50 vuotta sitten ja kappaleiden välillä Jukka juonsi luonnikkaasti esityksiä ja niiden taustoja.  Mukavaa oli myös tavata entisiä koulu- ja naapurin kavereita.  Muodostui jopa pienimuotoisia luokkakokouksia. 
Kiitos vielä soittajapojille Artolle, Jukalle, Esalle ja Ristolle. Ja syvä kumarrus ja kiitos siitä, että pojat tukivat pääsymaksutuloilla kotiseututyötä niin täällä Turun puolessa kuin Punkalaitumellakin.
Kiitos järjestelyistä myös Punkalaitumen Museoyhdistykselle ja sen luonnikkaalle puheenjohtajalle.
 
- Seuran kesäretki Urjalaan "Väinö Linnan reitille" ja Vironkankaan kesäteatteriin Punkalaitumelle jouduttiin peruuttamaan osanottajien vähyyden vuoksi. Ihmetyttää, kun jäsenistöä ei saada mukaan ja retken hintakin oli tingitty omakustannushintaan. Jopa osa hallituksen ja huvitoimikunnan henkilöistä ei ollut matkalle lähtijöiksi.


HALLITUKSEN  JA  HUVITOIMIKUNNAN  KOKOUS 12.06.2018.
Kesän kokousta pidettiin puhheenjohtajan luona Raisiossa. Edellisen kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin, mutta vuosikokouksen pöytäkirja jäi hyväksymättä, kun pöytäkirjan tarkastajat eivät olleet nyt kokouksessa.
Puhheenjohtajan toimesta onniteltiin Panu Helariuttaa 85 vuotispäivien johdosta.
Jäsenlehti ilmestyi kesäkuun alussa ja sen sisällöstä ja ilmestymisestä kekusteltiin ja todettiin sen täyttävän paikkansa pikkuvirheistä huolimatta.
Palautteissa ei vuosikokouksesta ollut kertomista ja päiviteltiin kun tutustuminen merimuseo Forum Mariniumiin ei vetänyt jäsenistöä kuin 10 henkilöä paikalle.
Tulevaisuuden suunnitelmissa käytiin vielä läpi järjestäytymiskokouksessa kirjattuja tapahtumia. Toivottiin runsasta osanottoa kesäretkelle ja puhheenjohtaja ilmoitti, että akiteerattaisiin vaikka naapureita mukaan, näin saataisiin hieman rahatilannettamme kohennettua.
Perinteistä pikkujoulua päätettiin pitää 7 tai 8.12 Ravintola Verkahovissa uuden yrittäjän hoteissa.
Muissa asioissa todettiin, että jäsenmaksutilisiirrot on postitettu. Seuran rahatilanne todettiin nyt kohentuneen. Merkittiin, että seuran jäsenrekisteri on tietosuojalain mukainen henkilörekisteri. Puhheenjohtaja selvitti myös Punkalaitumen seurakunnan ja kunnan "Tule kotiin" projektia. Projektinvetäjä H-M Kamppikoski tulee "Laitumelta lähtöisin" -tilaisuuteen kertomaan projektista.
Seuraavan kokouksen ajankohdasta päätettiin sopia marja- ja sienireissulla.

 

JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS 11.04.2018
Vuosikokouksen jatkoksi pidettiin välittömästi hallituksen järjestäytymiskokous.  Varapuheenjohtajaksi valittiin edelleen Panu Helariutta ja sihteeriksi ei ollut hallituksesta ketään halukas, joten rahastonhoitaja Lauri Pitkänen lupautui hoitamaan tehtävää.
Tulevaa toimintaa suunnitleltiin ja sovittiin, että tutustuminen Forum Mariniumiin merenkulun erikoismuseoon tehdään 7.06.2018 klo 17:00, Linnankatu 72, T:ku, Opastuksen seura maksaa.
Perinnetapahtumaan "Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyyn" Punkalaitumelle 30.6 ja 01.07 jokainen tekee tutustumisen omatoimisesti, ei yhteiskuljetusta.
Kesäretki Urjalaan Väinö Linnan reitille tehdään perjantaina 20.07 lähtö klo 12:30 Länsikeskus liikekeskus Länsi 1:den edestä ja klo 12:45 Linja-autoaseman tilausajolaiturista nro 9. Paluumatkalla käydään katsomassa ensi-illassa Vironkankaan kesäteatterissa "Karhunpalvelus" esitys. Ruokailu Kokkon kodalla. Matkan hinta lippuineen ruokineen ja kahveineen 70,- €/henk. Matka toteutetaan, jos vähintään 20 lähtijää.
"Laitumelta lähtöisin" tilaisuu lauantaina 28.07 klo 15:00 Yli-Kirran navetassa kitarabändi The Vintage Groupin paluu 50 vuoden takaa. Beat-henkistä musiikkia esittävät entiset yhteiskoulun teinipojat.
Punkalaitumen päivänä perinteinen kunniakäynti ja kukkalaitteen lasku "Menneiden sukupolvien muistomerkilla" Jumalanpalveluksen jälkeen.
Perinteinen sieni- marja- ja ulkoiluretki Punkalaitumelle 15.09.2018 kokoontuminen klo 10:00 Punkalaitumen torille, josta lähtö Vehkajärvelle metsään.
"Punkalaitumen vanhat valokuvat" tiistaina 16.10.2018 klo 18:00 Verkahovin 2. krsn kabinetissa katsotaan valokuvia ja tarinoidaan niistä.
Pikkujoulun ajankohta ja paikka sovitaan myöhemmin.
Seuraava kokous päätettiin pitää puhheenjohtajan luona Raisiossa 12.06.2018 klo 18:00.   

VUOSIKOKOUS 11.04.2018
Vuosikokousta pidettiin Wercafen tiloissa ja hyvin mahduttiin pieniin tiloihin, kun paikalle ei ollut vaivautunut porukkaa kuin juuri sen verran, että vuosikokous saatiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Kokouksen avasi seuran puhheenjohtaja, joka totesi jäsenmäärän hupenevan melkoista vauhtia jäsenistön ikääntyessä ja uusia nuoria ei seura- ja yhdistystoiminta nykyään kiinnosta. Some vie ilmeisesti tämän yhdistystoimintavietin. Seurauksena on myös jäsentulojen pieneneminen ja kun muita tuloja ei ole, niin seuran talous kyntää syvällä.
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin seuran pj ja sihteeriksi lupautui Lauri Pitkänen. Ääntenlaskijoiksi ja pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin A. Koskenniska ja P. Helariutta.
Esiteltiin toimintakertomus, seuran tulot ja menot, tilinpäätös ja tilintarkastajan lausunto. Tilinpäätös vahvistettiin sekä tili -ja vastuuvapaus myönnettiin hallitukselle.
Alkaneen toimintakuden jäsenmaksua päätettiin hieman korotta eli nyt 20,- € ja perheen toisen jäsenen maksu pidetään entisellään 15,- €, yhteisömaksu pidetään myös entisellään eli 50,- €.
Toimintasuunnitelma esiteltiin ja siitä keskusteltiin ja hyväksyttiin. 
Hallituksen puheenjohtajaksi valittiine edelleen P. Virtanen. Hallitukseen valittiin "entiset" Panu Helariutta, Antti Koskentaka, Matti Lehtinen, Liisa Niemelä, Virpi Pitkänen ja uutena Mirja Helin. Rahastonhoitajaksi ulkopuolelta lupautui edelleen Lauri Pitkänen. Hallituksen varajäseniksi valittiin Laimi Aaltonen ja Rauno Koski. Toiminnantarkastajaksi valittiin edelleen HT Osmo Kalmari. ja varalle Katriin Syrjälä.
Yhdistyksen toimikunnat jatkavat entisellä miehityksellä. Huvitoimikuntaan kuuluvat Aimo Hakanen, Jukka Saarinen, Annikki Yli-Kauppila ja Pekka Virtanen. Lehtitoimikunnan miehittävät Reijo Rantanen (päätoimittaja / lehden kasaaja), Heikki Paloheimo, Jukka Saarinen ja Pekka Virtanen.

Muissa asioissa keskusteltiin seuran jatkosta, kun uutta "verta" ei saada nuorista Turun puolen laitumelaisita. Heräsi myös vilkas keskustelu seuran nimen muuttamisesta "Punkalaidun seuraksi", näin voitaisiin olla vahvemmin muualle muuttaneiden punkalaitumelaisten yhteinen kotiseutuseura. Asia päätettiin jättää harkintaan ja tiedustella entiseltä kotiseudulta onko jo olemassa"Punkalaidun seura". Myös ehdotettiin nimeksi "Turun puolen laitumelaiset".
Kun ei muita asioita ollut kokous päätettiin ja päätettiin pitää välittömästi hallituksen järjestäytymiskokous.

   

HALLITUKSEN  JA  HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS 20.03.2018
Kokuunnittiin jälleen Verkahovin Wercafen tiloissa. Jäsenlehti päätettiin saada aikaiseksi kesäkuun alkuun ja siten aineisto Reijolle toukokuun alkuun. Palautteissa kertailtiin tarinailtaa ja todettiin, että muistoja oli paljon ja ilta kului nopeasti projektorin välityksellä kuvia katsellessa. Muistoja ja tarinointia riitti. Mauri kivikosken / Varttikilo Onnea muistokonsertti oli menestys ja hieno tilaisuus.
Tulevaisuuden suunnitelmissa käytiin läpi vuosikokousasioita ja hallitus hyväksyi toimintasuunnitelman ja -kertomuksen sekä tilit. Erikoismuseo Forum Mariumiin päätettiin tehdä tutustumiskäynti, ajankohta selvitetään vuosikokoukseen mennessä. Kesän toimintaa kaavailtiin ja tehdään mahdollisesti kesäretki "Väinö Linnan reitille" Urjalaan. Paluumatka tehtäisiin Punkalaitumen kautta ehkä katsottaisiin Vironkankaan kesäteatteriesitys ja ruokailu Kokkon Kodalla. "Laitumelta lähtöisin" tilaisuus pidetään Yli-Kirran museolla, ajankohta tarkennetaan soittajien kanssa. Perinteinen marja-, sieni- ja ulkoiluretki kotipitäjään tehdään syksyllä. Syksylle kaavaillaan joko musiikki-iltaa tai "Punkalaitumen vanhat valokuvat" -iltaa. 

Käsiteltiin myös seuran rahatilannetta ja todettiin se heikohkoksi. Joulujuhla ja laitumelainen-lehti verotti taloutta huomattavasti. Jäsentulot ovat vähentyneet.
Tietosuojalain mukainen henkilörekisteri on vielä teon alla.
Seuraava kokous pidetään järjestäytymiskokouksena vuosikokouksen perään. 

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN  KOKOUS 16.01.2018

Kokousta pidettiin Wercafen tiloissa. Keskusteltiin jäsenlehden toimittamisesta ja todettiin, että oli hieman vaikeuksia. Lehti saatiin jakeluun vasta joulun jälkeen. Lehteen oltiin muuten tyytyväisiä.

Palautteissa keskusteltiin pikkujoulusta ja todettiin, että alkuperäinen sovittu pitopaikka meni konkurssiin ja saimme hyvällä tuurilla vielä järjestettyä juhlan pitopaikaski Upseerikerhon. 
Ohjelmaan oltiin tyytyväisiä, mutta ruoka ja ravintolan järjestelyt eivät olleet odotetulla tasolla. Myös laskutuksessa tuli yllätyksenä pöytäliinoista lisälaskutusta, josta ei oltu etukäteen mitään kerrottu.
Tulevaisuuden suunnitelmissa keskusteltiin tammikuun tarinaillasta. Aiheeksi oli valittu seuran 55 -vuotis taival. Käydään läpi leikekirjaa ja vanhoja valokuvia ja niistä tarinointia. Paikaksi oli jo etukäteen varattu Upseerikerhon kabinetti.
Vuosikokousta päätettiin pitää Wercafen tiloissa Verkahovissa. Samoin päätettiin tutustumiskäynnistä 15.05 Forum Mariniumiin. Keskusteltiin myös kesän retkestä Urjalaan Väinö Linnan reittiin tutustuen sekä mahdollisesti samalla reissulla mentäisiin kotipitäjän kesäteatteriesitystä katsomaan.
Muissa asioissa todettiin, että "Varttikilo onnea" Mauri Kivikosken muistokonsertti on Epitihiassa 27.01.2018 klo 15:00. Keskusteltiin myös henkilötietolakiin perustuvasta rekisteriselosteesta. Asiaa päätettiin tutkia.
Seuraava kokous päätettiin pitää 20.03 klo 18:00 Wercafessa.  

TAPAHTUMIA JA ASIOITA VUODELTA 2017

PIKKUJOULUILTA  8.12.2017
Perinteistä pikkujoulua vietettiin tänä vuonna Turun Upseerikerhon juhlatilassa. Jäsenistöä ystävineen oli joulukuiseen perjantai-iltaan saatu 50 henkilöä. 
Puhheenjohtaja avauksessaan kertaili seuran 55 -vuotista toimintaa ja toivotti pikkujouluväelle hyvää iltaa.
Illan juontajana toimi Hakasen Aimo, jolla juontojen lomassa oli mukavaa kerrottavaa. Helariutan Panu ei pitänyt juhla- eikä puuropuhetta, vaan luki itse laatimansa itsenäisyysrunon.

Musiikista ja laulusta vastasi muusikko Eveliina Jaatinen.  Hän myös säesti yhteisesti laulettuja tuttuja joululauluja.
Pikkujouluiltaan myös kuului maittava jouluruokailu jälkiruokineen.

Saimme myös mielenkiintoisen esityksen, kun Marja-Leena Uutto-Leino kertoili kuvien välityksellä setänsä "legenda", valokuvaaja, yrittäjä Sulo Uutton elämänvaiheista.
Joulupukkikin oli Pöllönaukeen kautta taas osannut tulla kuusijuhlaamme mukanaan karkkeja ja pikkupaketteja.
Runsas arpajaispöytä saatiin jaettua vauhdilla. Päävoiton, tuotekorin, voitti Katriina Syrjälä.

Vapaassa sanassa Jukka Saarinen kertoi tulevasta Turun Laulelman Ystävät ryn muistokonsertista, jossa muistellaan Mauri Kivikoskea, "Varttikilo onnea". Paikka on Hyvän olon keskus Epitihia, Meriläisentie 1, Turku ja aika 27.01.2018 klo 15:00.
Illan päätteeksi laulettiin yhteisesti Sylvian Joululaulu.

Kiitos mukan olleille, taas pidettiin polkua auki juurillemme.
P.V. 

 

"PUNKALAITUMEN  VANHAT  VALOKUVAT"
Marraskuun alkupuolella vietettiin Verkahovin 2. krsn kabinetissa milenkiintoista iltaa katselemalla Fb -ryhmän milenkiintoisia valokuvia Punkalaitumelta. Ryhmän synnystä, taustoista ja liittymisestä illan aluksi kertoilivat seuran puhheenjohtaja ja Jukka Saarinen. Ryhmän jäsenmäärä oli ko. iltana n. 660 henkilöä pääasiassa nykyisiä ja entisiä punkalaitumelaisia.
Fb -ryhmän kuvia näytettiin projektorin välityksellä seinäkankaalle.Kuvien katselu aloitettiin ryhmän perustamisen ajoilta liitetyistä kuvista.  Milenkiintoiset kuvat herättivät muistoja ja keskusteluja. 
Kuvia katselemassa oli alun kolmettakymmentä henkilöä, ja oli ilo nähdä uusiakin kasvoja tilaisuudessamme. Liki kolmetuntinen vierähti nopeasti ja päätettiin jatkaa kuvien katsomista toisella kertaa, vaikka tammikuun tarinaillassa.
Kiitos mukana olleille mukavasta illasta! 

 

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS 24.10.2017
Kokousta pidettiin jälleen Wercafen tiloissa ja palautteissa keskusteltiin Marja- ja sieniretkestä ja Musiikki-illasta. Jäsenlehteen päätettiin ottaa jutut pikkujoulusta ja lehti ilmestyisi jouluksi.
Seuraavasta jäsenistölle järjestettävästä tilaisuudesta "Punkalaitumen vanhat valokuva" Fb-ryhmässä keskusteltiin ja käytännössä puhheenjohtaja fläppärillään ja projektorilla näyttää kuvia seinäkankaalle. Kuvista tarinoidaan ja muistellaan niistä ihmisiä ja tapahtumia.
Keskusteltiin myös pikkujoulun järjestelyistä ja päätettiin ottaa muusikko Eveliina Jaatinen huolehtimaan musiikista pikkujoulussamme. Muu ohjelma olisi pitkälti "kotitekoista". Jouluruokailu on sovittu entiseen tapaan ja ravintola lupasi samalla hinnalla kuin vime vuonna.
Tarinaillan aiheeksi sovittiin seuran 55 vuotta, lehtileikekokoelma ja valokuvat vuosien varrelta sekä muistelot.
Jäsenmaksut on postitettu ja
 maksuja on jo tullut tilille. Seuraava kokous pidetään "Punkalaitumen vanhat valokuvat" -tilaisuuden jälkeen 21.11. klo 18:00 samassa paikassa vielä pikkujoulua sunnitellen.

MUSIIKKI-ILTA 10.10.2017
Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlataipaleelta vanhoja äänitteitä soitettiin puhheenjohtajan valitsemista kappaleista 12 musiikkiesitystä. Musiikki oli monipuolista aina Sibeliuksen "Jääkärinmarssista" ja Emil Genetzin "Terve Suomeni Maasta" sekä Lauri Tähkän "Mun Suomeni" ja Jukka Kuoppamäen "Sininen ja Valkoinen" -esityksiin. Tilaisuus päätettiin "Veteraanien Iltahuutoon" ja "Finlandia Hymniin". 
Puhheenjohtaja kertoili musiikkikappaleiden säveltäjien ja esittäjien taustoja ja näin saatiin myös sävellysten historiasta tietoa.
Mukana olis voinut olla vähän enemmän jäsenistöä, kun mukaan oli vaivautunut vain 14 henkilöä. Kiitos heille!    

 

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS 13.09.2017
Kesän jälkeen kokousta pidettiin Verkahovin Wercafen tiloissa ja kuultiin kesän kuulumisia. Asialistalla puntaroitiin juhannuksen tienoilla ilmestynyttä jäsenlehteä ja todettiin, että se saatiin myös jakeluun museolle "Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyyn". Toisen jäsenlehden ilmestymisajankohtaa vielä selvitellään kuitenkin ennen joulua.
Palautteissa käytiin läpi kesän toimintaa ja todettiin, että "Kesäretki kotipitäjään" ei onnistunut, kun ilmoittautumismäärä jäi vain 11 henkilöön. Ilmoitetulla hinnalla olisi tullut seuralle tappiota, joten matka peruutettiin. Punkalaitumen päivän juhlallisuuksissa oli jonkin verran jäsenistöä paikalla ja Museyhdityksen virallisella onnittelukäynnillä seuraa edustivat puhheenjohtaja ja Matti Lehtinen.
Tulevaisuuden suunnitelmissa käytiin läpi Marja- ja sieniretken järjestelyitä Punkalaitumelle ja keskusteltiin myös "Musiikki-illan" ja "Punkalaitumen Vanhat valokuvat" tilaisuuksista.
Pikkujoulun paikkavarus todettiin tehdyksi ja päätettiin samalla pitää seuran pienimuotoiset 55 -vuotisjuhlat. Tammikuulle kaavailtiin "tarinailtaa" jos sopiva aihe löytyy. Ensi kesänkin toimintakaavailuja jo mietittiin esim. Väinö Linnan reitti Urjalassa ja "Laitumelta lähtöisin tilaisuus" The Vintage Groupin paluun muodossa.
Rahatilanne huolestutti, mutta jäsenmaksut ovat laskuttamatta, kun jäsenluettelokorjaukset Reijolta on saamatta. Puheenjohtaja lupasi itse laittaa luettelon ajan tasalle. 
Todettiin myös, että Punkalaitumen kunanhallitus on asettanut yhdistykseemme kunnan luottamushenkilöksi Reijo Rantasen ja varalle Ari Prihtin, koska kunta on seuramme jäsen.
Seuraava kokous on 24.10.klo 18:00 samassa paikassa. 

 

HALLITUKSEN KOKOUS 14.06.2017
Kokousta pidettiin puhheenjohtajan luona Raisiossa.  Todettiin, että lehden ilmestyminen on viivästynyt, mutta on nyt vaikeuksien jälkeen painossa Granossa.  Toivottavasti saadaan jakeluun ennen juhannusta. Toimintasuunnitelmissa käytiin läpi kesän kaavailluja toimintoja.  Puhheenjohtaja selvitteli kesäretken sisältöä heinäkuun lopulla.  Hän myös pyysi porukkaa kunniakäynnille Punkalaitumen päivänä Menneiden Sukupolvien Muistomerkille, missä laskemme kukkalaitteen muistomerkille Jumalanplveluksen jälkeen. Syksyn ohjelmaa käytiin läpi ja siihen palataan kesän jälkeen kokouksissa. Rahatilannetta selvitettiin ja jäsenmaksut rahastonhoitaja postittaa, kun saadan Reijolta päivitetyt jäsenlista ja osoitetarrat.
Puheenjohtaja päätti kokouksen ja toivotti läsnäolijoille hyvää kesää sekä haalimaan kotiseuturetkellemme porukkaa, vaikka seuran ulkopuolelta.

JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS 17.05.2017
Kokousta pidettiin meille uusissa tiloissa Wercafen kabinetissa Verkahovin ala-aulassa.  hallitus järjestäytyi niin, että varapuheenjohtajana jatkaa Panu Helariutta ja sihteeriksi lupautui vielä jatkamaan Jurva Koskenniska.  Rhastonhoitajana on hallituksen ulkopuolelta lupautunut jatkamaan Lauri Pitkänen.  Muuten kokouksessa pohdittiin vielä kesän ja syksyn toimintaa ja lyötiinpä myös pikkujoulun aika ja paikkakin kiinni.
Seuraava kokous päätettiin pitää 14.06.-17 puhheenjohtajan luona Raisiossa.

VUOSIKOKOUS 11.04.2017
Vuosikokousta pidettiin Turku-seuran tiloissa.  Aluksi toiminnanjohtaja Kristiina Syrjäsuo toivotti meidät tervetulleiksi ja kertoili tämän päivän seuran toiminnasta.  Turku-seurta viettää myös juhlavuottaan. Seuran perustamisesta on kulunut 60 vuotta.
Seuramme vuosikokoukseen oli kertynyt kourallinen jäsenistöä juuri sen verran, että kokous saatiin lailliseksi.  Kokouksessa käsiteltiin seuran sääntöjen määräämät asiat.  Hallitus ja toimikuntapaikat valittiin melkein periaatteella, että entiset jatkavat.  Uutena valittiin hallituksen varajäseneksi Mirja Helin ja huvitoimikuntaan tuli uutena Annikki Yli-Kauppila. Jäsenmaksut päätettiin pitää entisellään eli henkilöjäsen 15,- / henk. ja yhteisöjäsen 50,- €. Tilinpäätös ja tuloslaskelma esitettiin kokoukselle ja myöskin kuultiin toiminnantarkastajan lausunto, tilit vahvistettiin ja vastuuvapaus myönnettiin hallitukselle.  Toimintakertomus ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin yksimielisesti. 

HALLITUKSEN  KOKOUS 040.04.2017
Kokousta pidettiin jälleen Verkahovin yläkabinetissa. Jäsenlehti yritetään synnyttää touko-kesäkuun vaihteeseen. Aineisto Reijolle toukokuun alkuun. Vuosikokouspaikka oli vahvistunut Turku Seuran tiloihin ja myöskin päästään tutustumaan Föribuotin.Tulevaisuuden suunnitelmissa keskityttiin kesän toimintaan, mikä noudattaa vanhoja "latuja", kesäretki kotipitäjään, Punkalaitumen päivä, Kaikkien Aikojen maatalousnaäyttely, Sieni- ja marjaretki. Keskusteltiin myös kotiseutuliiton lehtikilpailusta, mutta päätettiin, että lehtemme ei ole varmaan sen arvoinen, että kannattaisi osallistua. Vuosikokousasioita pohdittiin ja rahastonhoitaja esitteli tilinpäätöksen ja tuloslaskelman, sihteeri esitti laatimansa toimintakertomuksen sekä puheenjohtaja esitti toimintasuunnitelman. Nämä kaikki hallitus hyväksyi ja allekirjoitti, joten ne eistetään vuosikokouksessa.

HALLITUKSEN  KOKOUS 14.02.2017
Yhdistyksen hallituksen ja huvitoimikunan talven ensimmäistä kokousta pidettiin 14.02 Verkahovin yläkabinetissa. Ennen varsinaisen kokouksen aloitusta pidettiin hiljainen hetki kunnioittaen keskuudestamme poisnukkuneiden Mauri Kivikosken ja Ali Kuuselan muistoa.

Itse kokouksessa aluksi keskusteltiin jäsenlehden tämän vuoden ilmestymiskerroista ja päätettiin, että jäsenlehteä tehdään tämänkin vuoden puolella vain kaksi lehteä.  Näin saadaan seuran budjetti pidettyä kurissa.
Palautteissa vielä palattiin pikkujouluun ja tarinailtaan.  Todettiin, että pikkujoulussa oli hyvin ohjelmaa ja Saarisen Jukka juonsi tilaisuuden mainiosti. Tarinailtaankin oltiin tyytyväisiä.
Tulevaisuuden suunnitelmissa todettiin, että puh.johtaja oli sopinut vuosikokouspaikan.  Yhdistys pääsee Turkuseuran vieraaksi ja tutustumaan Föripuotiin. Tiloissa voidaan pitää sääntömääräinen vuosikokouksemme.  Kevään teatterireissu päätettiin siirtää Vironkankaan kesäteatteriin Punkalaitumelle.  Matkaan yhdistetään muutakin ohjelmaa kotipitäjässä tai matkalla poiketaan Humppilan "ostoskeskukseen".  
Kotipitäjään tehtävää syksyn marja- ja sienireissu päätettiin pitää ja se tehtäisiin uudelle kodalle Vehkäjärven / Jalasjoen rajamaille. Päätettiin, että seuran 55 -vuotisjuhlia ei erikseen vietetä, vaan voidaan pikkujoulun merkeissä pitää pienimuotoisena juhlana. Kotipitäjän Kaikkien aikojen maatalousnäyttely ja Punkalaitumen päivän juhlallisuudet pidetään ohjelmassa.

Uuden hallituksen tehtäväksi annetaan suunnitella loppuvuoden toiminta. Jäsenrekisterin muutokset lähetetään Reijolle korjatavaksi, jotta lehden nimitarrat saataisiin ajan tasalle. Päätettiin vihdoin toteuttaa Turkuseuraan liittyminen yhteisöjäsenyydellä.  Hallituksen kokouspaikkavaihtoehtoja yhä kartoitetaan kustannussäästöjen vuoksi.                                         Seuraava kokous pidetään 04.04.2017 klo 18:00 siihen mennessä laaditaan toimintakertomus ja toimintasuunnitelma myös edellisen toimintakauden tilit tarkastetaan, jotta voidaan esittää vuosikokoukselle.        

 

 

TARINAILTA 24.01.2017

Liki 20 Turun puolen laitumelaista oli kerääntynyt Verkahovin kabinettiin perinteiseen tammikuun tarinailtaan.  Tämän vuoden aiheena oli "laitumelainen" yrittäminen / yrittäjyys.  Puhheenjohtaja alusti iltaa Punkalaitumen kauppatoiminnan alkuajoista vuodesta 1860 ja varsinaisen teollisuuden kännystymisestä 1900 -luvun alkuajoista lähtien liki tähän päivään saakka. Illassa keskityttiin lähinnä kirkonkylän "pitäjän" kolmen painopistealueen entisajan kauppa- ja teollisuustoimintaan eli Mäenpään, Sarkkilan ja "Kerttulan kaupungin". Puhheenjohtaja näytti myös fläppärinsä kautta aiheeseen liittyviä vanhoja valokuvia.

Illan päätteeksi myös katsottiin Heikki Paloheimon Face Bookkiin perustamasta "Punkalaitumen Vanhat Valokuvat" -ryhmästä vanhoja valokuvia.

Kiitos mukan olleille, taas elettiin mukavaa iltaa juurillemme!! 

 

PIKKUJOULU 9.12.2016

Perinteistä pikkujoulua vietettiin jälleen Ravintola Verkahovissa mukavan yhdessäolon ja jouluruokailun merkeissä.  Jäsenistöä ystävineen oli flunssa-aallosta huolimatta paikalla nafti 50. Ilta käynnistettiin Puolalan koulun musiikkiluokan Tiernapoika -esityksellä.  Näin saatiin milemme viritetyksi mukavasti koulumuistoihin sinne lapsuuteen.
Toimittaja Jukka Saarinen juonsi iltaamme. Jukka mukavasti palasi juonnoissaan kotiseudulle ja muistoissa elimme monta mukavaa hetkeä.   Reima Tuomi Paraisilta toimi illan muusikkona.  Hän soitteli pianolla jouluiset kappaleet ja säesti joululaulujamme Panun toimiessa esilaulajana. Puuropuheen piti Paraisten poika sananikkari evp. opettaja Helariutan Panu. Myös perinteinen kotiseutuhenkinen tietokilpailu palkintoineen Panun vetämänä viritteli aivonystyröitä tänäkin vuonna.
Kävihän se Korvatunturin pukkikin meitä tervehtimässä jakaen K- market Pourun lahjoittamia karkkeja ja pikkupaketteja.  Pukilla vitsit olivat kuin Pitkäsen Laurilla!!??

Emeretiusprof. Aimo Hakanen muisteli esityksessään perinteiseen punkalaitumelaiseen joulujuhlamenoon liittyvää joulun viettoa kirkkorekiretkineen.  Aimolta myös tiukattiin Punkalaitumen nimihistoriaa ja professorilta kuultiin perusteluineen arvio nimen synnystä.

Komia arpajaispöytä taas tyhjeni illan mittaan ja pääpalkinnon tuotekorin voitti tällä kertaa Timo Suominen.

Taas elettiin joulun alusviikoilla mukava yhteinen hetki kotiseudulle ja juurillemme.

Kiitos mukana olleille! 

HALLITUKSEN KOKOUS 22.11.2016

Todettiin, että jäsenlehti saatiin taas synnytettyä kiireen kyljessä ja saadaan nyt postiin 23.11. Kokouksessa käsiteltiin 9.12 järjestettävän pikkujouluillan käytännön ja ohjelma asioita.  Panu on saanut musiikkimieheksi Reima Tuomen, joka soittelee ja säestää joululaulumme. Ruoka on perinteinen joulupöytä ja kustantaa ponsuroituna 27,- / henkilö. Tarinailtaa vietetään 24.01.2017 klo 18:00 teemalla "laitumelainen" yrittäminen / yrittäjyys vuosikymmenien aikana. Perinteisesti seura tarjoaa pullakahveet tarinoinnin lomassa.  Vuosikokousta plidetään huhtikuussa, ajankohta sovitaan myöhemmin.  Loppukeväälle suunnitellaan teatterireissua johonkin lähialueen teatteriin.  Seuran kokouspaikkaa harkitaan vaihdettavaksi nousseiden kustannusten vuoksi, aletaan etsiä uutta paikkaa. Seuraavan kokouksen ajankohta sovitaan erikseen.   


MUSIIKKI - ILTA 25.10.2016
Syksyn virkistykseksi pidettiin jo kolmannen kerran vanhojen iskelmälevyjen ja äänitteiden soittoilta tämän vuoden teemalla "Turkulaiset iskelmätähdet".  Verkahovin lasikabinettiin oli puhheenjohtaja raahannut soittopelinsä ja fläppärinsä projektoreineen.  Musiikin monitaitomies Jukka Saarinen alusti soitettavat kappaleet ja Jukkahan kertoi mielenkiintoisia taustoja ja tarinoita myös solisteista.  Sakkia olis saanut olla enemmän, harkintaan jäi vieläkö musiikki-iltoja pidetään, kun porukkaa ei kiinnosta.
Katso lähempi kertomus illasta jäsenlehdestämme nro 2 / 2016.

 

HALLITUKSEN  KOKOUS 18.10.2016

Kokouksen alussa juotiin sihteerimme 80 -vuotis merkkipäiväkahvit ja nautittiin Jurvan tarjoamaa kinuskikakkua.  Seura muisti Jurvaa "yskänlääke" -pullolla ja kukilla. Itse kokouksessa käsiteltiin seuraavan jäsenlehden ilmestymistä joululehtenä marraskuun lopulla. Seuraavan viikon musiikki-iltaa suunniteltiin merkittiin, että Jukka alustaa ja juontaa iltaa ja Pekka tuo soittovehkeet. Teema on tällä kertaa "Turkulaiset tähdet". Pikkujoulua jo alustavasti suunniteltiin ja puhheenjohtaja oli varannut Verkahovin ison salin 9.12. klo 18:30. Rahatilanne todettiin kohentuneeksi, kun jäsenmaksuja on maksettu hyvin.

Keskusteltiin Kotiseutuliiton tarjoamasta palvelusta jäsenille eli mahdollisuudesta kotisivujen ylläpitämiseen Kotiseutuliiton kautta, vuosimaksu olisi 90;- €.  Asiaa harkitaan. Seuraava kokous päätettiin pitää 21.11. -16 klo 18:00 Verkahovin kabinetissa. 

KESÄN TAPAHTUMAT

Kesäretki kotipitäjään onnistui hienosti ja mukanaolleet n. 30 "Turun laitumelaista" ystävineen viihtyivät retkellä, vaikka päivä venyi yli työpäivän. Pitäjään ajettiin Alastaron kautta. Ensiksi tutustuttiin 2 -tieltä ajaen Palojoen kylään ja puhheenjohtaja selvitteli Vapon turvetuotannon nykykuulumiset Palojoella. Keskipitäjälle saavuttuamme otimme uudelta Piatarinaukiolta lisää porukkaa ja ajoimme SHT -Tukkuun.  Saimme tehtaalla nauttia aluksi kahvit ja selvityksen tehtaan toiminnasta. Milenkiintoisen tehdaskäynnin jälkeen suuntasimme matkamme Mäenpään, Haviokosken, Länsipään ja Vanttilan kautta Vanttilan Muoviin.  Näimme kuinka koneet työnsivät kidastaan muoviämpäreitä.  
Retki jatkui Hakasen Aimon toimiessa oppaana Rekikosken kautta Pärnänmaahan, Perä-Illoon, Jutille ja Roukanmaan kautta keskipitäjälle. Pitäjällä ajettin vielä tutustuen Saunaojan uuteen omakotialueeseen.  Piatarinaukiolle ennen Kokkon kodalle siirtymistä oli sovittu vielä mahdollisuudesta ostaa "Arojen hunajaa" kotiin vietäväksi.

Kodalla isäntä Eino joukkoineen oli laittanut meille hyvän lohisopan lisukkeineen. Kahvit nautittuamme sirryimme Vironkankaan kesäteatteriin katsomaan mainiota esitystä Harmaat pantterit ja Mehmed. Väliajalla Eino vielä tarjosi meille pullakahvit.
Kotimatkalle pääsimme  kesäillan kynnyksellä taas mukavia muistoja rikkaampana.  Kiitos mukanaolleille retkikpäivämme oli onnistunut, elettiin päivä juurillemm! -  KIITOS !

Punkalaitumen Päivänä seuramme edustajat tekivät Jumalanpalveluksen jälkeen perinteisen kunniakäynnin Menneiden Sukupolvien Muistomerkillä.  Kukkalaitteen laskivat seuran puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.  Panu Helariutta piti muistomerkillä lämminhenkisen puheen.

Itse juhlassa seuramme oli mukavasti edustettuna.  Kiitos Teille, jotka uhrasitte aikaanne ja kävitte kunniakäynnillä.

"Laitumelta Lähtöisin" Heikki Paloheimon muistojen ja musiikin iltapäivä onnistui keräämään museon mäelle hienosti porukkaa.  Meitä entisiä laitumelaisia ja kotipitäjän väkeä oli mäellä auringon paisteessa liki 150 henkilöä.  Tilaisuus oli lämminhenkinen ja mukavan Heikin jutustelun lomassa kuulimme Heikin, Raittisen Jussin ja Jorma Öunapan soittamaa 60- / 70 -luvun musikkia.
Heikki kertoili myös "Radio Aktivin" ajoilta mielenkiintoisia juttuja.   Seuran puhheenjohtajalle tuli paljon kiitosta luonnikkaasta tilaisuudesta.
Kiitos Heikille, että oli saanut mukaansa entiset RUK -aikaiset soittokaverinsa.  Kiitos myös museon väelle, että voitiin taas pitää museolla "Laitumelta lähtöisin" tapahtumaa.
Oli todella mukava nähdä vanhoja "nuoria tuttuja" ja entisiä kavereita.  Elettiin lämmin hetki muistoille!
Kiitos mukana olleille!!

HALLITUKSEN  JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS 
Kesän jälkeen kokoonnuttiin 13.09 hieman vajaalla kokoonpanolla pohtimaan taas syksyn / talven toimintaa ja kertailtin kesän taphtumia.  Kertailtiin myös lehden palautteita ja oltin sitä mieltä, että lehden suraava numero on yhdistetty nrot 2 - 3.  Näin helpotamme vähän seuran piukkaa rahatilanetta. Lehti ilmestyisi marraskuun lopulla ja aineisto Reijolle marraskuun alkuun.
Seuraava tapahtuma on marja-, sieni- ja ulkoiluretki kotipitäjään 25.09, kokoontuminen klo 10:00 Punkalaitumen torille. Näyttäisi, että yhteensattumien vuoksi normaalikävijöistä osa joutuu jäämään pois.  Puheenjohtaja velvoitti varapuheenjohtajaa vetämään tämän tapahtuman.

Musikki-iltaa pidetään suunnitelmien mukaan ja Jukka lupautui alustamaan tilaisuutta.  Pikkujoulun ajankohta lyötiin kiinne 9.12.2016 klo 18:30, koska ravintolalla on jo paljon varauksia.
Tarinaillan ajankohta ensi tammikuulle myös sovittiin 24.01.2017. Aihe sovitaan myöhemmin.
Todettiin, että jäsenmaksulaput on lähetetty 80 % :sesti ilmoitti rahastonhoitaja.  
Seuran kotisivujen kehittelystä keskusteltiin ja puheenjohtaja totesi, että Suomen Kotiseutuliiton kautta on tullut mahdollisuus avata uudet sivut vuosimaksulla.  Asiaan päätettiin palata.
Seuraava kokous on 

18.10.2016 klo 18:00 Verkahovin 2. krsn kabinetti.

SIENI-, MARJA- , ULKOILURETKI  KOTIPITÄJÄÄN 24.09.2016

Perinteinen retki kotiseudulle suunnattiin "Työlaitoksen" taakse Pohjolan laavulle Isosuon kupeeseen.  Tänä vuonna puhheenjohtajan olessa estyneenä retken vetäjänä toimi varapuhheenjohtaja Panu Helariutta.  Porukkaa oli yhteensattumien vuoksi lähtenyt metsään vähän, mutta mukana olleille riitti tuplamakkarat ja kahveet. Punaposkista marjaa löytyi kotiin viemiseksi Vanttilan Muovin luovuttamissa ämpäreissä. Puhheenjohtajakin sai tuliaisena 2 dl "ämpärillisen" puolukoita.

 

 HALLITUKSEN  JA  HUVITOIMIKUNNAN  KOKOUS

Tiistaina 31.5.2016 kokousta pidettiin puhheenjohtajan luona Raisiossa. Kokousasioissa käsiteltiin jäsenlehden osalta, että lehti pyritään saamaan jäsenille Juhannukseksi. Aineisto on likipitäen kasassa. Lehteen on puheenjohtaja onnistunut saamaan muutaman mainoksen. 
Keskusteltiin kesän tapahtumista ja sovittin seuraavaa;
- Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttelyyn Yli-Kirralle mennään kukin omatoimisesti, jos kerkiää.  Jäsenlehteä, Laitumelaista, saatavana museon päärivin porstuassa.
- Kesäretki kotipitäjään tehdään perjantaina 22.07.-16, tutustutaan etelä- ja länsipuolen kyliin ja pääsemme tehdaskäynneille SHT -tukkuun ja Vanttilan Muoviin. Illalla ruokailu Kokkon Kodalla ja kesäteatteriesitys Vironkankaan kesäteatterissa.  Lähtö Turusta klo 10:00 ja matkan hinta on 45,- / henkilö. Puffi retkestä laaditaan omaan lehteen ja Punkalaitumen Sanomiin.
- Punkalaitumen Päivänä kunniakäynti kirkonmenojen jälkeen Menneiden Sukupolvien Muistomerkillä, puheenjohtaja hankkii kukkalaitteen kotipitäjän kukkakaupasta.  Osallistutaan Museon mäellä pitäjän merkkipäiväjuhlaan.
- "Laitumelta lähtöisin" tilaisuus pidetään musolla 21.08.-16 klo 14:00 emeretius prof.Heikki Paloheimon muistojen ja musiikin iltapäivänä.  Heikki on saanut entiset armeija-aikaiset muusikkokaverinsa Jussi Raittisen ja Jorma Öunapan kanssaan musisoimaan.
- Marja-, sieni- ja ulkoiluretki kotipitäjään tehdään perinteisesti syyskuussa 24.09 Isosuontien varteen Pohjolan kodalle.  Ensiksi kokoonnutaan Punkalaitumen torille klo 10:00.
- Syksyn musiikki-iltaa pidetään Verkahovin kabinetissä tistaina 25.10.-16 aihe Turkulaiset iskelmätähdet teemalla vanhat iskelmät ja äänitteet.

Muissa asioissa käsiteltiin seuran rahatilannetta ja jäsenmaksujen postitusta.  Seuran kotisivujen kehittelystä ja mainoslinkeistä oli puhetta ja asiaan päätettiin palata myöhemmin.
Seuraava kokous päätettin pitää kesän jälkeen Verkahvin kabinetissa 6.09.-16 klo 18:00. 

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS

Tiistaina 15.03.2016 pidettiin hallituksen ja huvitoimikunnan kokousta tutussa paikassa Verkahovin 2. krsn kabinetissa. Jäsenlehti pyritään saamaan toukokuun puolen välin jälkeen ja aineistot Reijolle toukokuun lopussa. Kokouksen pääteemana oli käydä vuosikokoukselle esitettävät asiat.  Vuosikokousta pidetään 12.04.2016 klo 18:00 Verkahovin 2. krsn kabinetissa. Oheisohjelmana vuosikokoukseen on lupautunut lähetystöneuvos Antti Koistinen pitämään esityksen suurlähettilään urastaan Kauko-Idässä.  Tulevasta toiminnasta keskusteltiin ja laitettiin harkintaan 2. osion kotiseuturetkestä järjestettäväksi vaikka yhdistäen Vironkankaan kesäteatteriesitys.  Laitumelta lähtöisin -tilaisuus pidetään näillä näkymin Heikki Paloheimon iltapäivänä elokuun 21 pvnä. Perinteisille "kaikkien aikojen maatalousnäyttelyyn" Yli-Kirralle ei mennä omalla osastolla, vaan toimitetaan jäsenlehteä päärivin porstuaan.  Syksyn sieni- ja marjaretki tehdään jonnekkin päin Punkalaidunta.  Rahatilanteesta todettiin, että huolestuttaa varojen väheneminen, kun tilinpäätös jo toisena vuonna näyttää miinusmerkkiseltä.  Syynä on lehden kustannusnousut ja mainosten saannin vaikeus. Lopuksi todettiin, että "uusi" hallitus miettiin lähemmin tulevaa toimintaa.  

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS
Tiistaina 12.01.2016 pidettiin uuden vuoden ensimmäistä kokousta taas tutussa paikassa Verkahovin 2. krsn kabinetissa. Lehtisen Matti tarjosi kakkukahvit joulukuussa olleen merkkipäivänsä johdosta. Seuran joulun jäsenlehden palautteita käytiin läpi ja todettiin, että lehti oli tullut juuri joulun alla jäsenistölle "joululahjaksi".
Seuraava lehti pyritään saamaan kevään / kesän kynnyksellä Vapun nurkissa.
Pikkujoulupalautteita käytiin läpi ja todettiin, että jouluruoka oli tyydyttänyt ja ohjelmaakin oli ollut ihan riittämiin pikkujoulussa. Porukkaakin oli mukavasti paikalla suunnilleen sama määrä kuin viime vuonnakin eli hieman vajaa 50. Muutama uusi kasvokin oli saapunut paikalle.
Tulevaisuuden toimintaa käsiteltiin ja ensimmäisenä on tammikuun 26 pvnä perinteinen Tarinailta. Tämän kertainen aihe on "laitumelaiset" perinneruoat ja ruokakulttuuri. Vuosikokousta päätettiin pitää pääsiäisen vuoksi vasta huhtikuulla eli 12.04.2016 klo 18:00 Verkahovin 2. krsn kabinetissa. Oheisohjelmaa pyritään saamaan tilaisuuteen esim. Antti Koistinen esitelmöimään suurlähetystötyöstö. Kevään ohjelma jätettiin harkintaan, saadaanko tehtyä johonkin lähistön kaupunkiin teatterireissua. A. Koskentaka kartoittaa lähiaikoina Uudenkaupungin teatterin suosittua esitystä "Satavuotias karkasi ikkunasta ja katosi", Kotiseuturetki Punkalaitumen itäpuolen kyliin jätetään vielä harkintaan. Elokuulle kaavailtu Laitumelta lähtöisin tilaisuus on tänä vuonna Heikki Paloheimon iltapäivä. Heikki tarinoi ja tuo RUK -aikaiset soittokaverinsa musisoimaan. Mukana on jopa muusikko Jussi Raittinen. Ajankohta selviää lähiaikoina Jussin almanakan mukaan.
Kokouksessa todettiin seuran rahatilanne ja jäsenmaksunsa maksamatta jättäneet. Näille ei enää lähetetä jäsenlehteä, eikä jäsenmaksuplankettia.
Seuraava kokous päätettiin pitää samassa paikassa 15.03.2016 klo 18:00.

TARINAILTA
Tammikuun 26 päivänä pidettiin perinteistä tarinailtaa Verkahovin 2. krsn kabinetissa. Aiheena oli tällä kertaa "laitumelainen" ruokakulttuuri ja perinneruuat.  Ilta sujui mukavan tarinoinnin merkeissä. Aimon luonnikkaan alustuksen pohjalta muisteltiin kotipitäjän perinteellisiä juhla- ja arkiruokia.  Jutustelu rönsyili aina ruuan hankkimisesta ja valmistamisesta muuhunkin entiajan ja miksei nykypäivänkin ruokanautintoihin liittyviin asioihin.  
Iltaa istumaan kahvikupposen äärelle, tarinaa iskemään,  oli tällä kertaa yhteensattumien vuoksi vain 15 henkilöä.
Kiitos Aimolle alustuksesta ja kiitokset kaikille mukana olleille.

Tapahtumia ja asioita vuodelta 2015.

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS
Vuoden ensimmäistä hallituksen ja huvitoimikunnan kokousta pidettiin 13.01.2015 Verkahovin 2. krsn kabinettitiloissa mukana oli 9 hallituksen tai huvitoimikunnan jäsentä.
Seuran puheenjohtaja toivotti aluksi läsnäolijoille hyvää uuden vuoden jatkoa ja kiitti kuluneesta vuodesta.
Esityslistan mukaisesti kokousta edettiin ja jäsenlehti asiassa vielä palattiin joululehteen. Todettiin, että lehti oli saatu kaikille jouluun mennessä eli seuran joululahja jäsenistölle.  Lehti saatiin jakoon myös Laitumelle ST 1 ennen joulua. Lehden valokuvat olisivat ehkä selvempiä, jos otettaisiin musta-valkoisena. Positiivisena nähtiin, että tavutusvirheitä ei juuri ollut.
Tulevien lehtien ilmestymiseen oli päätoimittaja esittänyt toiveensa niin, että lehti nro 1 ilmestyisi maalis- / huhtikuun vaihteessa, lehti nro 2 elokuussa ja lehti nro 3 joulukuun alussa. Aineisto hänelle sen mukaan.
Seuran palautteissa palattiin pikkujoulun viettoon ja yleisesti mukana olleet olivat olleet tyytyväisiä illan ruokaan ja ohjelmaan.  Päätettiin jatkaa pikkujoulujen pitämistä, koska porukkaa oli paikalla yli puolen sadan.
Tulevaisuuden suunnitelmissa merkittiin, että perinteinen TARINAILTA on Verkahovin 2. krsn kabinetissa 27.01.2015 klo 18:00. Aiheena koulumuistot.  Aimo Hakasta pyydettiin alustamaan tilaisuus alkuun, ja tähän hän suostui.
Vuosikokous päätettiin pitää Verkahovin 2. krsn kabinetissa keskiviikkona 08.04.2015 klo 18:00. Jäsenistön aktivoimiseksi vuosikokoukseen yritetään saada myös vuosikokoukseen joku kiinnostava esiintyjä.
Tilit ja toimintakertomukset laaditaan seuraavaan hallituksen kokoukseen hyväksyttäväksi.
 
Muissa asioissa sovittiin, että kerätään jäsenluettelomuutokset ja toimitetaan Reijolle, joka pitää koneellaan rekisteriä ajan tasalla.
Tulevaisuuden suunnitelmissa keskusteltiin kesäretkistä Nuuskion luontokeskukseen, viime vuonna peruuntuneesta Porkkalan paranteesi-retkestä ja puheenjohtaja esitti tehtäväksi yhteisesti retkeä kotiseudulle sen eri kyliin ja muihin kohteisiin.  Kotiseuturetki sai kannatusta ja päätettiin asiaa valmistella keväällä uuden hallituksen ja huvitoimikunnan voimin.
Kokous päätettiin klo 19:40 ja seuraava kokous on 10.03.2015 klo 18:00 samassa paikassa.
 
PERINTEINEN  TARINAILTA
Tammikuun lopulla tiistaina 27 päivän iltana pidettiin perinteistä talven tarinailtaa Verkahovin 2 krsn kabinettitiloissa.  Iltaan oli mukavasti tullut jäsenistöä muistelemaan lapsuuden kolumuistoja. Aluksi nautittiin seuran tarjoamat pullakahveet.  
Hienoa, että joukossamme on monen alan osaajia, ja niin saimme em.professorin Aimo Hakasen avaamaan tarinailtamme pienellä aiheeseen liittyvällä alustuksella.
Aimo kertoili, että jo keskiajalla joskus 1300 luvulla opillinen sivistys oli läheisessä yhteydessä kirkon toimintaan. Kirjoitustaitoiset ja latinaa osaavat henkilöt olivat papinkoulun käyneitä. Kotoisia opinahjoja keskiajalla olivat luostarikoulut. Suomen tärkein koulu oli Turun katedraalikoulu.
Ruotsin suurvaltakaudella 1600 -luvulla alettiin yhä enemmän kiinnittämään huomiota myös kehitystä tukevaan ja edistävään koululaitokseen. Ruotsin kieli ja jopa suomenkielikin tuli 1700 -luvun loppupuolella kouluissa osittain käyttöön. Kansanopetus alkoi kohota 1800 -luvun alkupuolella.  Vuosisadan loppupuolella kirkko ja koulu erkanivat toisistaan ja jo vuonna1858 annettiin kansakoulua koskeva julistus. Suomen kansanopetus pysyi kuitenkin pitkään 1800 -luvulla lukkarin- ja pitäjänkoulujen, kinkerikuulustelujen ja rippikoulun varassa. Vielä 1900 -luvun alussa kirkon johtama kiertokoulu oli laajoilla alueilla yleisin kansanopetuksen muoto, varsinkin maaseudulla.Vuoden 1905 koulujärjestyksen mukaan määriteltiin yläkansakoulun ja oppikoulun oppimäärät, jotka periaatteessa olivat voimassa aina peruskouluun alkuun saakka.  Vuosisadan alussa laajemmin alettiin kehittämään myös alakansakoulua. 
Oppivelvollisuuslaki tuli voimaan vujonna 1921.  Jokainen suomalainen tuli oppivelvolliseksi sen vuoden syksystä, jolloin hän täytti seitsemän vuotta. Oppivelvollisuuslaki oli itsenäisyyden alkuvuosien merkittävämpiä yhteiskunnallisia uudistuksia.
Suurimmillaan kansakoululaisten määrä 1950 -luvun lopulla sodanjälkeisten suurten ikäluokkien käydessä koulua. 
Suomessa peruskouluun siirryttiin vaiheittain 1960 -luvun lopulla. Varsinainen peruskouluasetus annettiin 26.6.1970.
Alustuksen jälkeen muisteltiin yhteisesti ja erikseen vanhoja koulumuistoja. Aimon alustuksesa käytiin myös läpi kaikki Punkalaitumen kansakoulut.  Mukanaolijoita oli laajan pitäjän eri kouluista, joten juttua riitti, niin opettajista, kouluruokailusta, kurista, koulumatkoista, -retkistä yms.
Taas oli vietetty ilta juurille koulumuistojen myötä. 
Kiitos mukana olleille!
P.V.
 
HALLITUKSEN  JA  HUVITOIMIKUNNAN  KOKOUS  10.03.2015
Tällä kertaa oli hallitus juuri juuri päätösvaltainen ja huvitoimikunta loisti poissaolollaan.  Asiat saatiin käsiteltyä ja valmisteltua vuosikokoukselle.
Tarkasteltiin tilit, toimintakertomus ja toimintasuunnitelma sekä ne allekirjoitettiin.  Paperit toimitetaan toiminnantarkastajan, Osmo Kalmarin HTM, tarkastettavaksi.
Jäsenlehtiaineisto toimitetaan Reijolle viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.  Pekka selvittää vielä Reijon kiireitä. Mainoksia ja ulkopuolista kirjoittelua kaivattaisiin lehteen.
Palautteissa käsiteltiin talven tarinailtaa ja oltiin tyytyväisiä koulumuisteloista, joita läsnäolijoilta saatiin. Erityiskiitokset osoitettiin Aimo Hakaselle, joka alusti tilaisuuden.
Tulevaisuuden suunnitelmissa oli tietysti vuosikokous ja toivottiin runsasta osanottoa.  Osanoton pönkittämiseksi oli tilattu politiikantutkija em.prof. Heikki Paloheimolta vuosikokoukseen pieni ennakkokatsaus tuleviin eduskuntavaaleihin. Katsaus on virallisen kokouksen jälkeen.
Tulevaa toimintaa puitiin ja yhteistä kesäretkeä linja-autolla kotipitäjään päätettiin suunnitella toukokuun loppupuolelle.  "Laitumelta lähtöisin" tapahtumaa on alustavasti selvitelty ja ajankohtaa sovitetaan museon ja mahdollisen esiintyjän kalentereihin sopivaksi.  Punkalaitumen Päivää kunnioitetaan perinteisesti heinäkuun lopulla laskemalla seuran kukkalaite Menneiden Sukupolvien muistomerkille kotikirkon kupeessa.  Ulkoilu-, marja- ja sieniretki järjestetään syyskuulla Punkalaitumelle. Muuta toimintaa harkitsee varmaan vuosikokouksessa valittava "uusi" hallitus ja huvitoimikunta.  Seuraava kokous pidetään järjestäytymiskokouksena vuosikokouksen jälkeen.
P.V.
 
VUOSIKOKOUS  JA HEIKKI  PALOHEIMON  KATSAUS
Huhtikuun 8 pvn iltana pidettiin seuran vuosikokous Verkahovin 2. krsn juhlakabinetissa.  Kokoukseen oli kokoontunut kourallinen jäsenistöä, vaikka varsinaisen kokouksen jälkeen oli odotettavissa mielenkiintoinen politiikantutkija Heikki Paloheimon katsaus tuleviin eduskuntavaaleihin.
Kahvin jälkeen seuran puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi.  Virallisen kokouksen alussa vietettiin hiljainen hetki kunnioittaen kuluneen toimintakuden aikana poisnukkuneiden muistoa.
Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin seuran puh.johtaja ja sihteeriksi seuran sihteeri.
Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteamisen ja esityslistan hyväksymisen jälkeen valittiin äääntenlaskijoiksi ja pöytäkirjan tarkastajiksi Virpi Ja Lauri Pitkänen.
Toimintakertomus kuultiin ja keskustelun jälkeen hyväksyttiin. Tilinpäätös tuloslaskelmineen ja taseineen esiteltiin kokoukselle, sekä toiminnantarkastajan lausunto.
Tilinpäätös vahvistettiin ja myönnettiin tili- ja vastuuvapaus kuluneesta kaudesta hallitukselle.
Jäsenmaksut päätettiin pitää entisellään eli henkilöjäsen 15,- € ja yhteisöjäsen 50,- €.
Toimintasuunnitelma esitettiin ja hyväksyttiin seuraavan toimintakauden pohjaksi.
Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Pekka Virtanen.  Hallituksen jäseniksi valittiin Laimi Aaltonen, Virpi Pitkänen, Panu Helariutta, Matti Lehtinen, Jurva Koskenniska ja Antti Koskentaka.  Hallituksen varajäseniksi valittiin Liisa Niemelä ja Aila Ranta. Seuran rahastonhoitajaksi kutsuttiin Lauri Pitkänen.
Valittiin entiset toimikunnat eli huvitoimikunta ja lehtitoimikunta.  Huvitoimikuntaan valittiin Aimo Hakanen, Jukka Saarinen, Rauno Koski ja Pekka Virtanen.  Lehtitoimikuntaan valittiin päätoimittajaksi Reijo Rantanen ja muut Jukka Saarinen, Panu Helariutta, Heikki Paloheimo ja Pekka Virtanen.
Toiminnantarkastajaksi valittiin edelleen Osmo Kalmari, HTM ja varalle Katriina Syrjälä.  
Muissa esille tulevissa asioissa keskusteltiin nuorten mukaan saamista kotiseutuhenkiseen toimintaan.  Esitettiin karaoke-iltoja, netissä lähestymistä yms.  Myös esitettiin vanhemmille suunnattua älypuhelimen opastusiltaa.
 
Virallisen kokouksen jälkeen seuran jäsen politiikantutkija, emeretiusprofessori Heikki Paloheimo otti puheen haltuunsa ja esitti mielenkiintoisen katsauksen lähestyvistä eduskuntavaaleista.  Heikki oli tutkinut ennakkogalluppeja ja tehnyt yhteenvetoja arvioidessaan vaalien tuloksia.  Heikki puntaroi myös edellisiä eduskuntavaaleja toi mielenkiintoisia asioita esille. Heikin esitykset saivat vilkkaan keskustelun aikaiseksi ja kysymyksiä ja mielipiteitä tulvi Heikin arvioitavaksi ja vastattavaksi.
Heikkiä kiitetään mielenkiintoisesta katsauksesta.
P.V. 

HALLITUKSEN  JÄRJESTÄYTYMISKOKOUS
Vuosikokouksen jälkeen hallitus piti 21.04.2015 järjestäytymiskokouksen.  Kokous valitsi seuran varapuheeenjohtajaksi Panu Helariutan.  Sihteerinä jatkaa Jurva Koskenniska. Muina hallituksen jäseninä toimivat Laimi Aaltonen, Virpi Pitkänen, Matti lehtinen ja Antti Koskentaka. Vuosikokouksessa valittiin hallituksen varajäseniksi Liisa Niemelä ja Aila Ranta. Hallituksen ulkopuolisena on lupautunut jatkamaan rahastonhoitajana Lauri Pitkänen. 
Kokouksessa hyväksyttiin ed. kokouksen ja vuosikokouksen pöytäkirjat.  Esityslistan mukaisissa asioissa käytiin lähinnä läpi kesän ja syksyn toimintaa.  Uutena retkenä järjestetään yhteismatka linja-autolla kotipitäjään, jossa tutustutaan oppaan välityksellä eri kyliin ja muihin nähtävyyksiin. Kts. toukokuun alussa ilmestyvästä jäsenlehdestä tarkempi ohjelma!
Seuraava kokous päätettiin pitää puhheenjohtajan luona Raisiossa 9.06.2015 klo 18:00. 
 
KESÄRETKI  KOTIPITÄJÄÄN
Perjantaina 22.5.-15 Koskentakan Antin ookaamana reipas joukko entisiä laitumelaisia suuntasi matkansa linja-autolla kesäretkelle entiselle kotiseudulleen. Punkalaitumelle saavuimme Sadonmaan ja Jalasjoen kautta Helariutan Panun toimiessa oppaana näissä lapsuutensa maisemissa.  Keskipitäjälle saapuessamme otimme kotiportiltaan varsinaisen kotiseutukierroksemme oppaaksi kotiseutuneuvoksen Juhani Helariutan.
Ajoimme suoraan Suomen kauneimman kunnantalon pihalle, jossa odotteli osa kesäretkemme osanottajia Jokisen Kalevin seurassa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Prihti otti meidät vastaan valtuustosalissa.  Hän kertoili Punkalaitumen kunnan visioita, jotka myös herättivät keskustelua vieraiden joukossa.  Lopuksi nautimme aamukahvit ja pienen suolaisen palan, kiitos kunnalle!
Varsinaista kotiseutukierrosta jatkoimme pitäjän itä- ja pohjoispuolelle.  Koskioisilla pistäydyimme Metsärannan Lihan lähimyymälässä lihajalosteostoksilla. Matka jatkui Tursan kautta Kivisenojalle, missä muisteltiin entistä meijeriä. osuuskauppaa, koulua ym. kiinteistöjä ja niiden toimintoja. Täältä suuntasimme Koosanmaahan ja ihmettelimme isoja peltoaukeita. Juhanin ja Kalevin muistilokeroista melkein kaikille taloille löytyi omistaja ja nimi. Teitä ja risteyksiä arvailimme ja löysimme tätäkin kautta Arojen hunajatilalle.  Isäntäpari oli monelle tuttu keskikouluajoilta.  Ostimme "arojen" hunajaa kotiin vietäväksi.  Matka jatkui Moisionkylän kautta Oriniemeen ja siellä saimme Jokisen Kalevin perusteellisen selvityksen kylästä entisiltä ajoilta.  Nykyinen Pohjoisseudun koulu toimintatiloineen ihmetytti matkalaisia, kuinka onkaan vielä säilynyt.  Matkalla Halkivahaan kuulimme Juhanin kertomana Liitsolan paikkeilla vanhasta asutuksesta noitineen.
Halkivahan kirkko oli yllätys monelle mukana olleelle.  Saimme suntio Kaija Sillanpään välityksellä seikkaperäisen selvityksen kirkon historiasta aina rukoushuoneajoista tähän päivään.  Yllätys koettiin, kun hän kertoili kirkon kellotapulin kellojen historian, ja jopa pääsimme tutustumaan kelloihin. Iso kello on Suomen toiseksi suurin Turun Tuomiokirkon kellon jälkeen ja painaa lähes 2400 kg ja pieni kello n. 80 kg.  Kellot on tehty Moskovassa ja Hämeenlinnan ortodoksisen kirkon lakkautuksen jälkeen Halkivahan rukoushuone oli saanut ne opetusministeriön  kautta lahjoituksena itselleen.    
Kirkon tutustumisen jälkeen palattiin Vesilahdentietä Liitsolan kylään ja sieltä edelleen keskipitäjälle.  Seuraava tutustuminen oli Satakunnan vanhimpaan maaseutukouluun eli Sarkkilan kouluun.  Koulu-Tintissä nautimme maittavan keittolounaan, jonka lomassa isäntä Sakari kertoili koulun historiasta ja omista matkailuyrityksistään kotipitäjässä.  Ruokailun jälkeen siirryimme sankarihaudan lomitse riippusiltaa pitkin  Pappilaan.  Löytyn Manu otti meidät vastaan ja esitteli Suomen suurinta asuttua puupappilaa sekä kirkkomuseota.  Tämän jälkeen ajoimme Kostilantietä entiselle työlaitokselle ja katselimme sen pihapiiriä Juhanin selvitellessä laitoksen historiaa.  Lauttakylän tietä tulimme vielä keskipitäjälle ja poikkesimme Lunteenintielle museosillan ja Otavan ohi kuulimme Jussilta myös tätä historiaa.  Seurojentalo Vartiolan mäkeen poikkesimme muistelemaan hiilimurskaradan kisoja aina Paavo Nurmen ajoista Seppo Rädyn uuden kentän keihäskiskaisuun.
Lopuksi ajoimme pitäjänraittia muistellen vanhoja kauppaliikkeitä ja niiden kauppiaita.  Retken päätteeksi Yli-Kirralla nautimme iltapäiväkahveet pullan kera.  Juhani, museonuvoksena, kertoili museon perustamisajoista nykypäivään tapahtunutta Koiramäen talon kehitystä.
Kotiin Turun puoleen lähdimme Kanteenmaan kautta ja muistelimme kylän elämää.  Matkalla Aimo Hakanen vielä kertaili matkamme antia ja kertoili tyytyväisyyttään retkeen.  Muiltakin matkalisilta tuli mukavaa palutetta, että näin ollen voimme uudelleen suunnitellä kesäretkeä laitumelle ja silloin tutustutaan laajan pitäjän länsipuolen kyliin ja nähtävyyksiin.
Taas elettiin mukava hetki juurille entisessä kotipitäjässä. 
Kiitos mukana olleille ja matkan järjestelyistä vastanneille.
 
HALLITUKSEN  JA  HUVITOIMIKUNNAN  KOKOUS 09.06.2015
Kokousta pidettiin puhheenjohtajan luona Raisiossa. Aluksi käsiteltiin esityslistan mukaiset asiat ja ilta päätettiin kahvikupposen lomassa vanhoja asioita muistellen ja valokuvia katsellessa.
Kokousasioissa todettiin, että jäsenlehti nro 1 ilmestyi 15.05.2015.  Seuraava lehti pyritään saamaan jakeluun syys- / lokakuun vaihteessa. Aineisto Reijolle syyskuun puoleen väliin mennessä.
Palautteissa todettiin, että kesäretki kotipitäjään oli onnistunut.  Mukana olleet olivat tyytyväisiä reittivalintaan ja järjestelyihin.
Tulevaisuuden suunnitelmissa todettiin, että "Laitumelta lähtöisin" -tapahtuma jää toteutumata ajatellun henkilön kiireiden vuoksi.  Kunniakäynti "Menneiden Sukupolvien Muistomerkillä" voi myös peruuntua yhteensattumien vuoksi.
Ulkoilu- sieni- ja marjaretki tehdään 12.09.2015 Punkalaitumelle Porttikallion kodalle. Kokoontumiinen ensiksi Punkalaitumen torille klo 10:00.
 Musiikki-iltaa syksylle suunnitellaan esim. teemana voisi olla Olavi Virran , Tapio Rautavaaran ja Toivo Kärjen 100 -vuotisjuhlavuosi.
Paikallisesta toiminnasta keskusteltiin ja todettiin, että Turku Seuran tilaisuuksia voitaisiin hyödyntää.
Jäsenrekisterin epäselvyyksiä käytiin läpi ja selviteltiin tarkennuksin jäsenmaksujen postitusta silmälläpitäen.
Uusia mahdollisia jäsenehdokkaita oli ilmennyt Rannan Ailan ja puhheenjohtajan keskusteluissa. Toivotaan, että saataisiin liittymään seuraan.
Seuraava kokous päätettiin pitää 22.09.2015 klo 18:00 Verkahovin yläkabinetissa. 

HALLITUKSEN  JA  HUVITOIMIKUNNAN  KOKOUS 22.09.2015
Kesän jälkeen kokoonnuttiin nyt vasta syksyn jo repiessä tuloaan.  Palautteissa vielä palattiin kesään ja muisteltiin kotiseudun Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyä, jossa oli taas runsaasti kävijöitä ja sääkin oli kertaallinen.  Punkalaitumen päivän kunniakäyntimme Menneiden sukupolvien muistomerkillä oli tänä vuonna peruuntunut yhteensattumien vuoksi. Siitä olimme saaneet Fc-bookissa neg.palautetta kunniapuheenjohtajalta. Ulkoilu-, marja- ja sieniretki kotiseudulle, Porttikallion maastoihin oli kävijöiden mielestä oikein onnistunut.  Todettiin, että kävijämäärä tähänkin tilaisuuteen aina vuosittain vain vähenee.  
Tulevaisuuden suunnitelmia pohdittiin ja ensiksi lokakuun lopulla päätettiin pitää vanhojen levyjen soittoilta.  Tänä vuonna on teemana "100 vuotta iskelmätähtien syntymästä".  Olavi Virran ja Tapio Rautavaaran levyjä päätettiin soittaa.  Lauluntekijä J. Saarinen oli lupautunut alustamaan musiikki-iltaamme.
Älypuhelinkerhoa kaavaillaan pidettäväksi talvella, kysellään Markku Salvelalta, josko tulisi pitämään. 
Pikkujoulua päätettiin pitää 11.12.2015 tutussa paikassa eli Ravintola Verkahovi.  Esiintyjäksi pyritään saamaan Eveliina Jaatinen, joka myös hoitelisi joululaulujen säestyksen.  Seuraavassa kokouksessa palataan ohjelmaan lähemmin.
Evp. diplomaatti Antti Koistista päätettiin lähestyä, josko saataisiin tarinoimaan seuramme johonkin tilaisuuteen diplomaattikohteistaan.
Perinteistä tarinailtaa pidetään tammikuun pakkasilla.  Jäsenmaksut on nyt postitettu, ilmoitti kasööri.
Äänentoistolaitteiden mahdollista hankintaa Pakariin vielä harkitaan, kun saadaan hintahaarukka selville.
Seuraava kokous päätettiin pitää 3.11.2015, p.s. muuttunut tilavaraksen vuoksi 2.11.2015 klo 18:00.

VANHOJEN LEVYJEN JA ÄÄNITTEIDEN MUSIIKKI-ILTA
Keskiviikkona 28.10.2015 pidettiin Verkahovin 2. krsn kabinetissa milenkiintoinen musiikki-ilta, 100 vuotta iskelmätähtien syntymästä. Päätähtinä olivat Olavi Virta ja Tapio Rautavaara.  Olimme saaneet seuramme jäsenen, toimittajan, musiikkiasiantuntija Jukka Saarisen keroilemaan taiteilijoiden vaiherikkaista elämänkaarista musiikkikappaleiden siivittämänä.  Jukka myös sivusi esityksessäään Pentti Viherluotoa ja Toivo Kärkeä, joiden syntymästä on tänä vuonna myös kulunut 100 vuotta.  
Puhheenjohtaja soitteli levyjä ja CD -kiekkoja laitteillaan ja osa kappaleista soitettiin fläppärin kautta heijasten projektorilla kuvia seinäkankaalle.  Läsnäolijat saivat "levyraadin" omaisesti laittaa tateilijoiden esitykset mielestään paremmuusjärjestykseen.  
Olavi Virran esitetyistä kappaleista sai eniten ääniä Kultainen nuoruus, toinen oli La Cumparsita ja kolmas Hurmio.  Tapsa Rautavaaran kappaleista enisimmäiseksi kipusi Kulkuri ja Joutsen, toiseksi Päivänsäde ja menninkäinen ja kolmanneksi Sininen uni. 
Äänestäjien kesken arvottiin osanottajapalkinnot ja ne voittivat Heikki Lehti ja Jurva Koskenniska.
Ilta oli onnistunut, Jukka oli nähnyt paljon vaivaa esityksensä pohjaksi. Kiitos Jukka!
Mukanaolleet olivat sitä mieltä, että ensi vuonnakin syksyn pimeydessä voitaisiin jatkaa "Vanhojen levyjen" soittoiltaa. Kiitos mukan olleille!

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS
Maanantaina 2.11.2015 pidettiin kokousta tutussa paikassa Verkahovin 2. krsn kabinetissa.  Aluksi saimme nauttia Aimo Hakasen tarjoamasta synttärikakusta kahvin kera.  Seura oli muistanut Aimoa tasavuosien johdosta Vanhojen levyjen musiikki-illassa. Itse kokouksen pääaiheena oli perinteisen pikkujoulun valmistelut. Kertailtiin käytännön asioita ja ohjelmakaavailut käytiin pääosin läpi.  Todettiin, että Heikki Paloheimokin oli lupautunut haitareineen muutaman kapppaleen esittämään.  
Älypuhelinkerhosta ollaan luopumassa, koska on niin montaa eri toimintapohjaista laitetta.  Tarinailta pidetään perinteisesti tammikuun pakkasilla 26.01.2016. Antti Koistiseen oli saatu yhteys ja hän oli lupautunut, jos aikataulut sopivat, esittämään suurlähettiläänä toimimisestaan pienen esityksen.  Harkitaan erikseen ajankohtaa.  Paikallista toimintaa voitaisiin kehitellä myös Turku Seuran kautta.  
Rahastonhoitaja totesi, että jäsenmaksut on maksettu kiitettävästi, käytiin läpi muutama maksamaton tapaus ja osa poistettiin rekisteristä.  Todettiin, että oli saatu myös ainakin yksi uusi jäsen seuraamme.  Kiitos hänelle!
Seuraava kokous päätettiin pitää ensi vuoden puolella 12.01.2016.
 
 
 SEURAN PIKKUJOULU 11.12.2015
Perinteistä pikkujoulua vietettiin Ravintola Verkahovin valojen alla.  Mukavasti oli porukkaa sapunut perjantai-iltaa viettämään mukavan yhdessäolon ja pikkujoulun merkeissä. Ohjelmaa oli mukavasti.  Joululaulut laulettiin muusikko Eveliina Jaatisen säestyksellä ja kuultiin myös hänen esittämäänään soololaulua.  Saarisen Jukan "puuropuheen" jälkeen nautittiin perinteisistä jouluruuista. Paloheimon Heikki viihdytti digihaitarillaan illan pikkujouluvieraita ja esitti myöskin ihastuttavan  Jarkko Laineen underground kapaleen  "Joulupukki  puree ja lyö".  Helariuttan Panun tietokilpailu tänä vuonna kosketteli seuran 40 -vuotishistoriikkia.  Toinen emeretius prof. Aimo hakanen esitti iltaan sopivana jouluun liittyvää juttua Punkalaitumen murrekirjastaan. Joulupukkikin kävi lahjoineen ja karkkeineen läsnäolijoita ilahduttamassa.  Runsas arpajaispöytä saatiin illan mittaan tyhjennettyä.  Airi ja Juhani Rautionmaan lahjoittaman pääpalkinnon, tuotekorin, voitti Raija Glers.  
Tilaisuudessa seuran huomionosoituksena palkittiin Rannan Aila seuran pöytästandardilla ja Lehtisen Mattia muistettiin tulevan merkkipäivän johdosta "poikien lahjalla".
Taas elettiin yhteisessä illassamme iltaa kotiseudulle, juurillemme. 
 
 
 
 
*******************************************************************************************************************************************
 

 
TAPAHTUMIA  JA  ASIOITA  VUODELTA  2014
 
HALLITUKSEN JA HUVITOIMKUNNAN KOKOUS
Vuoden ensimmäinen hallituksen ja huvitoimikunnan kokous pidettiin 7.01.2014.  Keskusteltiin joulun jäsenlehden palautteista ja kaavailtiin tulevien lehtien aineistoa huomioiden kotipitäjän 375 -juhlavuosi. Pohdittiin myös mahdollisisia uusia juttujen kirjoittajia lehteen. Kaavailtiin tulevaa toimintaa ja ollaan jatkamassa viime kesänä alkanutta tapahtumaa "Laitumelta lähtöisin".  Tällä kertaa olisi Yli-Kirran mäellä aiheena Panu Helariutan runot ja musiikin harrastus.
Purettiin myös pikkujoulussa jäsenistöltä kerättyä tietoa yhdistyksemme toimintaan liittyen.  Todettiiin, että eniten kannatusta oli saanut osio "Luontoretket" ja siinä kotiseudulle suuntautuvat marja-, sieni- ja ulkoiluretket. Kakkosena oli "Teatterimatkat" ja niissä lähinnä lähikaupunkien teatterit.  Kolmantena oli "Tutustumiskäynnit" ja eniten oli toivottu tutustumista Turun saaristoon. "Vierailut" julkisiin laitoksiin, liikelaitoksiin, museot, kirkot yms. olivat myös saaneet kärkipäässä kannatusta.  Keskusteltiin myös yhteyttä ottaneen firman, Ritvan Matkat, kautta mahdollisesti järjestettäviä reissuja ja matkoja, jos omasta porukasta ei saada tarpeeksi matkalle lähtijöitä.  Kokouksen lopuksi todettiin, että suraavaan kokoukseen mennessä on laadittava tilit, toimintakertomus ja toimintasuunnitelma hallitukselle vahvistettavaksi ennen vuosikokousta.
 
 
TARINAILTA 4.02.2014
Perinteistä keskitalven tarinailtaa pidettiin Verkahovin yläkabinetissa.  Mukaan tarinoimaan oli tullut alun kolmattakymmentä jäsentä.  Tällä kertaa muisteltiin kotiseudun entisajan talkoita sekä kylien ja kotien kokoontumisia.  Emeretiusprof. Aimo Hakanen aluksi hieman alusti aihetta. Näin päästiin mukavasti jutun juureen.  
Mukanaolleilla oli henkilökohtaisesti mukavia muistoja maatalouden ja rakentamisen talkoista.  Muistettiin jopa seikkaperäisesti pärekatonkin teot.  Tiilimiilullakin oli muutama joutunut valvomaan.  Muisteltiin myös talkoisiin oleellisesti liittyviä kestityksiä jaloine juomineen. Jopa muistoissa oli "ihanat" talkootanssit vanhan veivattavan krammarin soidessa jossakin ladon nurkassa.
Myös keskuteltiin tämän päivän talkoista, ja moni onkin täällä urbaanissa yhteisössä oman taloyhtiön talkoisiin ottanut osaa.  Lähinnä on ollut syksyn ja kevään pihatalkoita.
Taas elettiin mukava ilta muistojen parissa ja polkua tuli pidettyä auki kotiseudulle ja juurille. Ensi vuonna keskitalven paikkeilla taas tarinoidaan uusin aihein.
 
 
HALLITUKSEN  JA  HUVITOIMIKUNNAN  KOKOUS
Kokouksessa 18.03.2014 käytiin läpi vuosikokoukselle esitettävät asiat.  Rahastonhoitja esitteli tilit ja kuultiin myös toimintakertomus ja -suunnitelma.  Hallitus hyväksyi ja allekirjoitti ko. asiapaperit, mitkä täten voidaan esitellä vuosikokoukselle.
Tulevaisuuden suunnitelmia käsiteltiin ja kuultiin Panulta oman musiikki- ja runotilaisuutensa ohjelmakaavailuista Yli-Kirran museoalueella 13.07.2014.  Punkalaitumen 375 -vuotispäivänä perinteinen kunniakäynti "Menneiden Sukupolvien muistomerkillä" myös toteutetaan.  Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyyn 28-29.06.2014 ei seura tänä vuonna aseta esittelypistettä kiinnostuksen vähäisyyden vuoksi. Elokuulle harkitaan kesäretken järjestämistä Porkkalan alueelle tai saaristoon.  Perinteinen marja-, sieni- ja ulkoiluretki kotiseudulle pidetään syyskuun loppupuolella esim. Telkun kodalla.  Syksylle harkitaan myös teatterimatkaa lähikaupunkien tarjonnan selvittyä.
 
 
VUOSIKOKOUS 10.04.2014
Kotiseutuyhdistyksemme vuosikokous ei tänä vuonna vetänyt urbaania jäsentämme päättämään seuramme asioista, vaikka seura tarjosi hyvät pullakahveet.
Paikalle ole vaivautunut saapumaan vain 12 jäsentä. Hävettävän vähän porukkaa, jos maksaneita jäseniä on sentään karvan verran yli 160 ja 12 yhteisöjäsentä.  Varmaan on keksittävä uusia "vetonauloja" vuosikokouksen houkuttimeksi tai sitten on kehitettävä jo "somessa" pidettäväksi tällaiset kokoukset.  Tai olen kyllä ehdottanut ilmaista olut-tarjoilua pitsan kera. Hieman itseäni lohdutti, kun kuulin kotipitäjän museo- ja kotiseutuyhdistyksen puh.johtajalta, ettei heidänkään vuosikokouksessa ollut enempää osallistujia. Ehkä seura- ja yhditystoiminnat alkavat olla kohta matkansa päässä!!!!!!!!!!!!! 
Sääntömääräiset asiat saatiin vietyä hyväksytysti läpi ja hallitus sai vastuuvapauden toiminnastaan. Toimihenkilövalinnat noudattivat vanhaa linjaa eli "entiset".  Taisi ainoa muutos olla, että lehtitoimikuntaan tuli uutena valituksi Jukka Saarinen Tarja Kuuselan tilalle.

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS
Kokoonnuttiin Ravintola Verkahovin kabinettiin 7.05.2014 ja aluksi hallitus jarjestäytyi. Varapuheenjohtajana jatkaa Panu Helariutta ja sihteeerinä Jurva Koskenniska. Hallituksen ulkopuolelta jatkaa seuran rahastonhoitajana Lauri Pitkänen. 
Esityslistan palautteissa ihmeteltiin vuosikokouksen osanottajien vähyyttä, vaikka facebookissa oli "bookattu" kokousta ja toivottu uusia ja nuoria kasvoja Turun laitumelais-seuraan mukaan. Jäsenlehti ilmestyy, kun päätoimittajan kiireet hellittävät.
Tulevaisuuden suunnitelmia käytiin läpi ja todettiin, että Kaikkien aikojen maatalousnäyttelyyn ei tänä vuonna aseteta seuran esittelypistettä, vaan viedän seuran lehtiä esille päärivin porstuaan. Panun runo- ja musiikkitapahtuman 13.07.-14 järjestelyistä käyvät Panu ja puhheenjohtaja sopimassa vielä museon päällikön kanssa.
Punkalaitumen päivän 375 -vuotisjuhlille osallistutaan perinteisellä kunniakäynnillä ja kukkalaitteen laskulla Menneiden Sukupolvien Muistomerkillä kotikirkon kupeessa.
Mahdollinen kesäretki elokuun lopussa Porkkalan entiselle miehitetylle alueelle on suunnitteluasteella. Asiaan palataan seuraavassa kokouksessa.  Marja- ja sieniretki Jalasjoen Metsästysseuran majalle Telkkuun järjestetään 13.09.-14, puhheenjohtaja on sopinut asiasta seuran puheenjohtajan kanssa.
Muissa asioissa todettiin, että puhheenjohtaja on tilannut seuran pöytäviirejä 10 kpl.  Keskusteltiin myös Vehkajärven suojeluyhdistyksen 20 -vuotisjuhliin osallistumisesta.

HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS
Kokousta pidettiin 10.06.-14 puhheenjohtajan luona Raisiossa. Kokouksessa pääpiirteittäin todettiin seuraavaa:
Jäsenlehti ilmestyy Reijon kiireiden vuoksi vasta juhannukseksi.  Tulevaisuuden suunnitelmista todettiin, että Panun runot ja musiikki -tapahtuma on ohjelmarungon osalta jo valmis ja asiat museon kanssa on sovittu. Tilaisuus pidetään museoalueen tallirakennuksessa.  Panun uusien runokirjojen julkaisu ja myynti on tässä tilaisuudessa.
Punkalaitumen 375 -juhliin osallistutaan juhlajumalanpalvelukseen ja sen jälkeen kunniakäynnille Menneiden Sukupolvien Muistomerkille.  Asiasta otetaan vielä yhteyttä seurakuntaan. Talonpoikaismuseon Yli_kirran 60 -vuotisjuhliin osallistutaan iltapäivällä.  Illalla on myös kotipitäjän "kansanjuhla" liikuntahallilla.
Kesäretki "Porkkalan paranteesiin" 30.08.2014 on saatu sovittua oppaineen ja ruokailuineen sekä linja-autokuljetuksineen.  Jäsenlehteen laitetaan ilmoitukset ja puffi retkestä. Puhhenjohtaja toivoi hallituksen jäsenten aktiivista toimintaa retkelle osallistujien hankinnassa.  Kesäretki toteutuu, jos osallistujia 30 henkeä.
Sieni-, marja- ja ulkoiluretki toteutetaan kuten edellisessä kokouksessa sovittiin.  
Sovittiin pitää seuraava kokous 26.08.2014 klo 18:00 Verkahovin kabinetissa käsitellen kesäretken käytännön asioita yms. tulevaa toimintaa.

 HALLITUKSEN JA HUVITOIMIKUNNAN KOKOUS
Syksyn ensimmäistä kokousta pidettiin Verkahovin yläkabinetissa 26.08.14. Kertailtiin kesän tapahtumia ja kotipitäjän juhlatapahtumia.  
Lauri ja Virpi toivat Vehkajärven Suojeluyhdistyksen terveiset yhdistyksen 20 -vuotisjuhlista, joissa seurallemme osoitettiin huomiota "Toiminnasta Vehkajärven hyväksi" annetulla ansiolevykkeellä.
Harmiksemme totesimme, että elokuun lopun kesäretki Porkkalaan jouduttiin peruuttamaan osanottajien vähyyden vuoksi.
Tulevaisuuden ohjelmasta todettiin, että marja-, sieni- ja ulkoiluretki kotipitäjään pidetään ennakkokaavailuiden mukaisesti 13.9.14 Jalasjoen Metsästysseuran kodalla Sadonmaan Telkussa.
Pikkujoulun ajankohta ja paikka sovittiin 22.11.2014 klo 18:00 Ravintola Verkahoviin (katutaso).
Syksyllä voitaisiin yrittää uutta tapahtumaa eli vanhojen levyjen ja lp-levyjen soittoiltaa -50-, 60,- ja 70 -luvun levyillä.  Josko tällä saataisiin mukaan uusia jäseniä. Tilaisuutta päätettiin vielä hahmotella ja kehitellä Saarisen Jukan ja Virtasen Pekan toimesta.
Seuraava kokous pidetään Verkahvoin yläkabinetissa 7.10.14 klo 18:00.
 
HALLITUKSEN  JA HUVITOIMIKUNNAN  KOKOUS
Kokousta pidettiin Verkahovin yläkabinetissa 7.10.2014.  Kokouksessa oli hieman osanottajakatoa yhteensattumien vuoksi.  Kokouksen alussa seuran edustajat Virpi ja Lauri Pitkänen onnittelivat ja ojensivat ruusukimpun puhheenjohtajalle, kun hän oli tullut papaksi. Kokouksen palautteissa kerrattiin onnistunutta marja- ja sieniretkeä kotiseudulle Sadonmaan Telkkuun metsästysseuran kodalle.
Syksyn toiminnan suunnitelmia käytiin läpi ja merkittiin, että Sylvi Varpulan Pyhänpäivän muistokonsertti Täällä pohjan alla on Piikkiön seurakuntatalolla 1.11.2014 klo 16:00. Toivottiin runsasta osanottoa myös seurastamme, olihan Sylvi ihan seuramme perustamisesta asti ollut jäsenenä.
Mietittiin vanhojen iskelmälevyjen, sinkkujen ja Lp-levyjen soittoillan ohjelmaa, Jukka lupautui myös kertomaan levyjen teosta ja markkinoinnista.
Pikkujouluohjelmaa käytiin pääpiirteittäin läpi, jouluruokailua seura ponssoroi 2,- € / henkilö.  Tarkempi ohjelma lyödään lukkoon seuraavassa kokouksessa.
 
Tarinailtaa vietetään 27.1.2015 klo 18:00 Verkahovin 2. krs:n kabinetissa aiheena tällä kertaa kotiseudun koulumuistot. 
Puhheenjohtajalle päätettiin myöntää käyttöoikeus ja pankkikortti seuran tiliin maksujärjestelyjen yksinkertaistamiseksi.
Seuraavan kokouksen ajankohta sovitaan erikseen.
 
VANHOJEN LEVYJEN SOITTOILTA
50-, 60-, 70- ja 80-luvun iskelmien soittoiltaa pidettiin Verkahovin 2. krsn kabinetissa 6.11.2014.  Puhheenjohtaja oli raahannut paikalle laadukkaat soittovehkeet ja levysoittimen, joten vanhat sinkut ja Lp-levyt saatiin soimaan loistavasti.
Tilaisuuden aluksi lauluntekijä Jukka Saarinen kertoili mielenkiintoisesti iskelmien teosta ja varsinkin omien suosikkilevyjen sanoitusten synnystä. Levyjen kuunteluun oli laadittu eri vuosikymmeniltä monipuolinen soittolista, jonka mukaan iltaa edettiin ja mukana olleet saivat pisteyttää "levyraadissa" kappaleet.  Voittajaksi tuli Reijo Taipaleeen Satumaa ja toiseksi The Plattersin Twilight Time, kolmanneksi sijoittui Eino Grönin Seinillä on korvat. Mukanaolleiden mielipidekyselyjen pohjalta toivottiin illalle jatkoa ja sitä voitaisiiin myös jalostaa esim. eri teemoin, musiikkiin, esiintyjiin, sävelmiin yms., soitettavaksi voitaisiin ottaa myös vanhoja c-kasetteja.
Ilta oli onnistunut, mutta osanottajia olisi saanut olla muitakin kuin halllitus ja huvitoimikunta. Todettiin, että ei purrut jäsenistöön eikä uusiin / nuoriin laitumelaisiin tämäkään uusi toiminta. 
 
Soittoillan päätteeksi pidettiin vielä hallituksen ja huvitoimikunnan pikakokous ja käsiteltiin pikkujouluun liittyviä asioita. 
 
PIKKUJOULU
Seuramme perinteistä "kuusijuhlaa" vietettiin 22.11.-14 Ravintola Verkahovin tiloissa.  Juhlamme käynnistyi Saarisen Jukan käsikirjoittaman "Enkeli kanssasi" -esityksellä. Jukka esitti kerrontaa ja runoja sekä muusikko Eveliina Jaatinen esitti varta vasten enkeliesitykseen tehtyjä sävellyksiä Jukan sanoittamina lauluina.
Tänä vuonna lauloimme runsaasti joululauluja musiikinopettaja Eveliinan säestäessä pianolla.
Puuropuheen piti juontaja, seuran puheenjohtaja Pekka. T:mi Maija Laineen jouluinen pitopöytä maittoi mukanaolleille yli 50:lle pikkujoulunviettäjälle. Nuori neiti Saija Saarinen, Urjalasta lähtöisin, viihdytti meitä hrmonikkamusiikilla.  Yllätysnumerona oli Jokisen Kaleville edellisen päivän merkkipäivän johdosta "Tonavan aalloille" tarjottu matka haitarimusiikin siivin.
Helariuttan Panun perinteinen kotiseutuaiheinen tietokilpailu sai kuulijoiden aivonystyrät töihin ja jutunjuuret auki.
Jälkiruokakahveiden ja kakunsyönnin jälkeen tuli joulupukki lahjoineen ja karkkeineen pikkujouluväkeä ilahduttamaan.
Mahtava arpajaispöytä arvottiin kahteen otteeseen ja pääpalkinnon tänä vuonna voitti Rautionmaan Jussi.
Talvivaaran innoittamana puhheenjohtaja oli löytänyt v. 1963 Punkalaitumen Sanomista nimim. "Poren" mainion pakinan Punkalaitumen murteella"Koosanmaasta kajastelee."  Siinä kertoiltiin humoristisesti Outokumpu Oy:n valtausvarauksesta Koosanmaassa vuonna 1963.
Juontajan päätössanojen ja kiitosten jälkeen päätettiin yhteinen iltamme kauniiseen Sylvian joululauluun.
Näin oli taas eletty ilta juurillemme ja pidetty polkua auki kotiseudulle.
Kiitos mukan olleille! 
 
P.V.
 

Tapahtumia vuodelta 2013

Turun Punkalaidun-seura ry:n vuoden 2013 tapahtumia.

Lue lisää: Tapahtumia vuodelta 2013